Допълнителни 5 млн. лв. за културните институти за заплати и ток

22:43, 23 сеп 15 / Култура 25 656 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Държавата ще отпусне допълнителни 5 млн. лв. на Министерството на културата. Средствата са за разплащане на най-неотложните разходи на организации от театралното и музикално-танцовото изкуства. Това реши на днешното си заседание Министерският съвет.

Предвид ограничения бюджет за 2015 г. и с оглед недопускане на неразплатени задължения и осигуряване на минимални условия за нормално осъществяване дейността на културните институти, от началото на годината приоритетно се разплащат основно възнагражденията на персонала и доставките на електричество, топлоенергия и горива, което поставя в невъзможност организациите да осъществяват своята дейност. За някои от културните институти, разполагаемите средства недостигат дори за своевременно изплащане на трудовите възнаграждения.

Независимо от очаквания недостиг, в резултат от прилаганите от началото на годината рестриктивни мерки и повишения финансов контрол, общите разходи в сектор сценични изкуства и като цяло за Министерството на културата няма да надхвърлят разходите от миналата година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама