Стара Загора e с най-добрите градски автобуси в България

19:49, 23 сеп 15 / Общество 25 171 Шрифт:
Topnovini
„Стара Загора ще разполага до края на годината с най-добрите автобуси в България, последна дума на техниката с най-високия екостандарт - Евро 6, за обем и екологичност на двигателите, оборудвани с информационна система и виденаблюдение. Те са закупени по  проект „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт" и  напълно ще обновят общинския градския транспорт”, съобщи ресорният зам.-кмет Йордан Николов, временно изпълняващ длъжността кмет на Стара Загора.

Заради завишените от тази година европейски изисквания за екологичност на градския транспорт, е въведен Стандарт Евро 6 на дизеловите двигатели, а Стара Загора ще бъде първият град у нас с такива автобуси, както и с въведената телематика – информационна система за разписанието и движението на автобуси и тролейбуси. Николов припомни още, че доставката на 55 нови автобуса стана възможна чрез осигурените от правителството 30 млн.лв. спестени средства по изпълнението на ОП „Регионално развитие" 2007-2013. Те бяха включени като допълнителен компонент в обхвата на транспортния проект. За нуждите на градския транспорт в града се произвеждат 5 съчленени автобуса от чешката фирма „Сор Либхави”. Договорът за производство и доставка на 50 нови солови автобуса е с полската фирма „Соларис". Соловите автобуси ще струват около 500 хил.лв., съчленените – около 650 хил. лв., а тролейбусите са по около 800 хил.лв., стана ясно още.

Николов отхвърли нападките, че цената на старозагорските автобуси е по-висока, отколкото тази във Варна и в София. Автобусите във Варна са на цена 207 000 евро, срещу 269 000 евро за Стара Загора, но варненските са с норма на емисиите Евро 5, стар модел, в края на законния срок за доставка, докато старозагорските са последна дума на техниката.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама