Lafka изникна до оградата на 35-о СОУ и разгневи социалните мрежи

19:45, 23 сеп 15 / Общество 25 425 Шрифт:
Topnovini
Снимка на скоро поставена будка за алкохол и цигари до оградата на столичното 35-о СОУ предизвика хиляди коментари в социалните мрежи. Будката е на веригата Lafka.

Стотици потребители във Фейсбук споделиха снимката в профилите си, а коментарите към нея заваляха мигновено. Възмущение се изрази както от това, че марката Lafka е „завзела дори и учебните заведения“, така и от това законно ли е да се върти търговия на цигари и алкохол в непосредствена близост до училищата.

„Добре де, нали имаше ако не закон, то поне общински разпоредби, изрично забраняващи разполагането на търговски обекти, в които се продават алкохол и цигари, на определено разстояние от училищата?! Тая Лафка не е цъфнала на това място самоволно - със сигурност са й издали всички необходими документи от общината! И тия ще ми говорят за данък върху вредните храни...“, написа един от потребителите под снимката.

Друг отбеляза, че „цялата ни образователна система се крепи на същите основи, на които се крепи и тая лафка“.

„За софийската община явно наредба за забрана продажбата на алкохол и цигари до училищата няма. Вкарайте ги тия лаФки направо в училищните лаВки. До училищата е забранено да се продават цигари! Към кого да се обърна - към Фандъкова или към мафията, или телефонът и на двата абоната е един и същ?", запита под снимката друг потребител във Фейсбук.

Законно ли е обаче или не? София Topnovini.bg потърси Регионалната здравна инспекция за коментар. От там ни обясниха, че няма нито закон, нито наредба, която да забранява продажбата на алкохол и цигари около училищата.

Единственото изискване към магазините е да не продават стоките си на лица под 18 години. За това не се учудвайте, ако до училището на детето ви изникне следващата Lafka. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама