Борисов: В Сирия трябва да бъде направена зона за сигурност за бежанците

18:31, 23 сеп 15 / Общество 25 227 Шрифт:
Topnovini
С турския премиер разсъждаваме върху варианта в Сирия да се създаде една зона за сигурност, с която хората да са близко до родните си места и каквото трябва да им се помага, да им се помага там. И разбира се конфликтът трябва да се прекрати час по-скоро. Това каза пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов. Той се включи в извънредно заседание на Европейския съвет по темата с бежанците.

„Премиерът на Турция ми изпрати писмо, тъй като в последните дни работихме доста заедно, и той обяснява, че вече изнемогват с милионите бежанци на тяхната територия. От друга страна времето се разваля, тези хора няма къде да се върнат обратно в Сирия и натиска върху границите ще стане огромен. Без да се спре източника на вълната, която идва ще последват вълна след вълна. Това са много, много милиони имигранти“, каза още Борисов.

Той обясни, че ще предложи на Европейския съвет да инициира незабавна среща между САЩ, Русия и Европейския съюз, на която да се реши глобално въпросът за източниците на напрежението. Борисов посочи, че турският премиер Ахмет Давутоглу е изразил притеснение, че Турция вече няма сили да поеме огромната бежанска вълна.

„Турците полагат огромно усилие и се държат изключително хуманно и европейски, много милиарди долари вече похарчиха по бежанците, но те не могат вече да ги удържат, защото на Одрин на стадиона вие с вашите камери го запечатахте- хиляди хора, където стоят“, посочи премиерът.

По думите му, турският премиер предвижда над емигрантите в Турция да станат над 10 млн.

„Цифрата, която и турския премиер казва е 7 млн. души и това е от Сирия само. Те очакват 7 млн. плюс техните два, които вече имат“, каза Борисов и допълни, че на 14 октомври в Турция ще има заседание по темата с бежанците, на която той ще присъства.

Бойко Борисов заяви, че само днес над 8 хиляди бежанци са влезли в Европа. Той обясни, че решението на България да спре приема на бежанци, няма как да бъде санкционирано от Европа.

„Полагаме такива усилия през цялото време-толкова пари и ресурси, заграждения, армия, гранична полиция-какво повече да направим ние имаме предели. Има хиляди български граждани, които живеят в не по-добри условия от тези, които предлагаме на бежанците. Още повече имаме хиляди роми, за които също полагаме огромни грижи. Милиарди от социалните фондове ни отиват всяка година, за да ги задържаме на територията на България. Те също са дошли от някъде през времето“, посочи Борисов.

Борисов отправи критика към богатите страни от третия свят.

„Арабският свят не приема мюсюлмани, а ни дава пари да правим джамии в Европа, което на мен ми се струва подигравателно“, каза той.

Премиерът благодари на парламента, че днес прие на първо четене проектът за промени в конституцията.

„Това е голям успех, особено за правосъдния министър. Днеска отидохме и поискахме подкрепа и я получихме като гласове от различните парламентарни групи, повече от очакваното ни“, коментира министър-председателят.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама