БСП щяла да води скромна предизборна кампания

17:23, 23 сеп 15 / Общество 25 172 Шрифт:
Topnovini
„Нашият основен опонент на тези избори е ГЕРБ“. Това каза лидерът на БСП Михаил Миков на национално работно съвещание на БСП по отношение на предстоящите местни избори, предаде репортер на София Topnovini.bg.

БСП ще води скромна кампания, защото „е грехота при мизерията на българските граждани да се правят пищни мероприятия“, каза още той. Миков смята, че кандидатите за кметове, които БСП предлага, трябва да бъдат искрени с хората и пестеливи с обещанията, които дават.

По неговите думи София „не е само 2 – 3 улици в центъра и метрото“, а представлява и хората в крайните квартали, „за които никой не се грижи и се чувстват гости, когато дойдат в същия този център“. Той даде пример с кварталите „Люлин“ и „Овча купел“. Той подчерта, че общините трябва да се превърнат в приветливо място за всички.

Миков подчерта, че БСП отстоява лява социално-ориентирана политика в интерес на хората, в чийто център е идеята за социална държава. Той обърна внимание и на все по-недостъпното образование в малките населени места, достъпа до здравеопазване, както и необходимостта от преразглеждане на бюджета и преразпределянето му към общините. По неговите думи „общината не може да бъде диспечер на публичен ресурс, а е самостоятелен и стопански субект, който може сам да изпълнява повече от основните си функции“.

БСП са регистрирали 251 кандидати за кметове на общини. В 188 от общините партията представя самостоятелни кандидатури, в 31 – в коалиция с други леви партии, а в 25 – БСП ще участва с други представители в инициативни комитети. В 7 общини левицата ще подкрепи представители на други партии, а в 14 – тя няма свои представители на тези местни избори.

Листи с общински съветници са издигнати във всички 265 общини, като в 1932 населени места са издигнати кандидати за кмет, от които 1834 ще участват самостоятелно и 78 в подкрепа на други партии.

Във връзка с днешното гласуване на конституционните промени от парламента, лидерът на левицата сподели, че управлението е нестабилно. И това, че управляващите партии са прекрачили 180 гласа - „този стратегически съдбоносен компромис“ не е ясно как ще бъде обяснен на избирателите и на другите партии, защото той е в полза на ГЕРБ на изборите, а не на тях. В това отношение той каза, че властта отнема от тяхната политическа идентичност.

Според Миков в управляващото мнозинство има страх от поемане на отговорност по важни въпроси, който се характеризира „с липса на национално самочувствие“, независимо дали става въпрос за темата с бежанците.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама