Свикване на извънредна сесия искат от БСП

17:10, 23 сеп 15 / Общество 25 203 Шрифт:
Topnovini
Общинските съветници от БСП ще настояват за свикване на извънредна сесия на Общински съвет, това обяви на пресконференция днес общинският лидер на партията Евгений Мосинов. Повод за искането е изборът на временно изпълняващ длъжността кмет. Според Закона за местното самоуправление той трябва да бъде избран от местните законотворци. По изисквания на ЦИК това трябва да стане не по-късно от 17 октомври. Другият вариант е областният управител да го стори до 18 октомври.

„Не можем да избягаме от правилата. След като другите общини ги спазват, трябва да ги спазваме и ние. Повечето общини вече проведоха сесии за избиране на временно изпълняващ длъжността кмет, а ние не сме. Вече съм водил разговор с колегите от Националния фронт и заедно сме готови на подписка за извънредно свикване на Общинския съвет, ако Луков не благоволи да го стори".

Мосинов заяви, че дава срок на председателя на ОбС-Бургас Костантин Луков до 30 септември да свика сесия. Ако това обаче не се случи групата на БСП и НФСБ е готова да преприеме действия. По думите му неизбирането на временно изпълняващ длъжността кмет може да се окаже фатално, предвид това, че е незаконосъобразно, и взетите решения на администрацията могат да се окажат невалидни.

„Ако някой си мисли, че може да я кара през просото, много се лъже. Не може да бъде управлявана по този начин Община Бургас. Това са дребни финтове и номера”, каза с назидателен тон Мосинов.

На въпрос дали БСП е водила разговори с председателя на местния парламент Костантин Луков по темата, Евгений Мосинов отговори, че такива са провеждани многократно: „Луков обаче ме посъветва да си прочета закона и аз взех, че го четох, четох, и се питах къде живея”, допълни още кандидат-кметът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама