Спират част от завода, заподозрян за обгазяването на Русе

16:33, 23 сеп 15 / Общество 25 425 Шрифт:
Topnovini
Изготвена е заповед на регионалната инспекция в Русе, която днес ще бъде връчена на оператора. С нея ще бъде наложено принудително спиране на част от производството на завода за автомобилни части и гуми в Русе. Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в ефира на бТВ.

Забраната идва след като преди седмица в Русе имаше мащабно изпускане на вредни вещества и въздухът в града беше сериозно замърсен. Василева обясни още, че предприятието подлежи на контрол и проверки от няколко месеца.

Докато се стигне обаче до това решение на РИСОВ- Русе, ситуацията около обгазяването на града ставаше все по-абсурдна.

Месеци наред русенци дишат замърсен въздух

През юни стотици русенци се оплакаха, че във въздуха се усещат силни миризми на газ и нефтопродукти. Тогава главният замърсител се оказа френския завод за авточасти „Монтюпе“.

След проверка на местната регионална инспекция на предприятието бяха наложени санкции, заради установено превишаване на количествата вредни емисии, които то изпуска.

Друго нарушение, което тогава проверката установи е, че операторът не е уведомил компетентните органи за извършената промяна в аспирационната система на участък от производството на алуминиеви автомобилни детайли.

От извършения емисионен контрол на 14 изпускащи устройства на територията на завода, в две от тях беше установено надвишаване на нормата на изпускане на въглерод. За това на фирмата бяха наложени две текущи месечни санкции в размер от 14 300 лв.

"Монтюпе“ е с богато минало в нарушенията

Тогава се оказа, че това не е първата санкция, която екоинспекцията налага на предприятието. Била му е наложена и друга, която е била защитена в съда, след като РИОСВ-Русе печели делото, което „Монтюпе“ завежда срещу наложените санкции. Въпреки това заводът продължава да функционира с пълна сила.

На 15 септември Русе отново беше „обгазен“. Стотици сигнали за остра миризма на газ във въздуха бяха получени в местната регионална инспекция. Последваха проверки в индустриални зони в града. Резултатите от тях не учудиха никого. Един от потенциалните източници на вредните емисии отново се оказа, вече неколкократно санкционираният завод за авточасти "Монтюпе". Досега обаче никой не е доказал официално, че именно той е причината за ситуацията около първия учебен ден. 

След поредното обгазяване русенци се вдигнаха на протест

На 16 септември гражданите в Русе отново се събудиха от остра задушлива миризма от изпуснати вредни газове във въздуха. Това провокира няколко мащабни протестни инициативи под мотото „За чист въздух“.

След поредното сериозно замърсяване на града, група русенски депутати изпратиха официално обръщение към министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, с искане за спешни мерки за гарантиране чистотата на въздуха в Русе.

Народните представители изтъкнаха, че въпреки общественото недоволство в града и налаганите санкции, обгазяванията продължават от години.

"Монтюпе“ опроверга обвиненията и поиска нарушителите да бъдат намерени

След разразилото се гражданско недоволство, заводът излезе с официално изявление, в което отхвърли обвиненията за замърсяването на въздуха и настоя за независимо разследване по случая.

"Посочването на нашата компания за източник на миризми от преработката на материали, които не са част от прилаганите в завода производствени процеси, e без анализи от контролни проби на качеството на въздуха. Това представлява тенденциозно оклеветяване на едно промишлено предприятие", заявиха от „Монтюпе“ и поискаха строги санкции за действителните замърсители.

Заводът е оневинен за замърсяването в първия учебен ден

На 20 септември беше разработен план за измервания на качеството на атмосферния въздух на територията на Русе в кварталите с най-замърсен въздух. От министерството набелязаха и няколко допълнителни мерки за предотвратяването на процеса по замърсяване.

На среща между министъра на околната среда и водите и депутати от русенски избирателен район, председателя на Парламентарната комисия по транспорт и екология, директора на РИОСВ-Русе и директора на Изпълнителна агенция по околна среда, вината на „Монтюпе“ за замърсяването на въздуха в града беше смекчена.

Експертите обясниха, че въпреки констатираните несъответствия в работата на предприятието не може да се твърди, че само производствената дейност на „Монтюпе” е причината за многобройните сигнали за вредни емисии във въздуха.

След срещата проверките в Източната промишлена зона продължават и през следващата седмица. Екип на инспекцията проверява за спазване на условията в Комплексното разрешително на „Лубрика” ООД. Инспектират се и всички малки промишлени обекти в Русе за установяване на източници на замърсяване на атмосферния въздух.

Заповедта за спирането на част от дейността на „Монтюпе“ може да се обжалва в 14 дневен срок от връчването ѝ пред министъра на околната среда и водите или пред Административен съд - Русе. Обжалването обаче не спира изпълнението ѝ.

Русе помни много други подобни случаи на обгазяване

За първи път градът е сериозно обгазен през 1981 г., когато е открит химическия завод в Гюргево. Въздухът в района на Русе е замърсен с хлор, тетрахлорметан, перхлоретилен, епихлорхидрин и други опасни за човешкото здраве и живот компоненти. Пределно допустимите за организма концентрации на хлор и хлорни продукти са превишавани до 10-12 пъти, а на минерални киселини – до 24 пъти.

Това води до увеличаване на болните в града 18 пъти повече. Смъртността при русенските деца е 2 пъти по-висока от средната за България, нараства броят на родените с недъзи.

През есента на 1987 г. започват демонстрации на русенски майки, които през февруари 1988 г. прерастват в масов протест. През март 1988 г. се създава и първата дисидентска организация – Обществен комитет за екологична защита на Русе.

Както и в предходните години и през лятото на 1988 г. Живков и висшето партийно ръководство не предприемат необходимите мерки за защита на населението в Русе. Живков предпочита да не разваля отношенията си с Чаушеску.

Обгазяването продължава до 1991, когато румънският химически завод е закрит.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама