Подземни контейнери „антиклошар” заработиха в Бургас (снимки)

15:13, 23 сеп 15 / Общество 25 318 Шрифт:
Topnovini
Първият пункт за подземно събиране на отпадъците вече работи в Бургас. Той се намира на ул. "Сливница", до пл. "Тройката". На още пет места в града ще бъдат разположени такива пунктове, съобщи Павлин Михов, директор на дирекция “Околна среда” в Общината. Два от тях ще бъдат до храм „Св. св. Кирил и Методий”, а други два ще се намират на реконструираната част на ул. „Александър Батемберг” и около площадката на ул. „Васил Левски”. Мястото на шестия пункт все още се уточнява.

И на шестте места ще има по 4 контейнера, поставени под земята. Всяка четворка ще побира отпадъци в размер на 12 куб.м. Боклуците са защитени от посегателство от страна на клошари. Възпрепятства се разпиляването им както от страна на бездомниците, така и от вятъра. От отпадъците няма да се носи и неприятна миризма.

Отварянето на надземния капак на контейнерите е абсолютно безшумно. Това стана ясно и по време на демонстрацията пред медиите. По такъв начин живущите в съседните сгради няма да бъдат обезпокоявани при тяхното изпразване от сметопочистващата фирма.

„Ако трябваше да събираме отпадъци със старите контейнери, то сега трябваше да са наредени 12, за да съберат същото количество, като четирите подземни. Та че спестява се място и се печели обем”, заяви Михов.

Освен контейнерите от Общината се похвалиха и с нова сметопочистваща техника. Сред тях е чисто нова тротоарна метачка, която е изцяло електрическа и няма да отделя никакви вредни емисии от изгорели газове. С едно зареждане на батериите тя ще работи 8 часа нонстоп. С тази метачка ще се почистват големите площадни пространства и всички затворените пешеходни зони в града.

Друга нова машина е предназначена за почистване на пясъка на плажа. Качеството й на работа е толкова високо, че събира съвсем малки предмети като фасове и клечки за кибрит.

Багер фадрома е също от новите придобивки на градската сметопочистваща фирма. С нея ще се вдигат тежки строителни отпадъци.

Показан беше и специален мобилен център за разделно събиране на отпадъци. В тях гражданите могат да предават почти всички видове боклуци, които се формират във домакинствата – включително опасни предмети, такива с пържени мазнини, електронно оборудване и др. Изработени са 9 такива мобилни центъра, като до края на месеца ще заработят 3 от тях. За всеки един район на града ще има осигурен по един такъв център, като той в рамките на месеца може да бъде местен на няколко места на територията на териториалната дирекция. Тези центрове могат да работят абсолютно автономно, защото са захранвани от слънчеви батерии.

Днешните демонстрации бяха част от седмицата на екологията, която се провежда в Бургас от 23 до 30 септември под мотото "За по-чист Бургас". В последните три дни от нея – от 20 до 30 септември, се провеждат Дни на отворени врати на Регионално предприятие за обработка на отпадъци "Братово Запад". Осигурен е безплатен транспорт за граждани - тръгване в 10.00 часа от спирка на Областната управа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама