КЕВР решава за по-евтиното парно в София на 30 септември

15:09, 23 сеп 15 25 257 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще се произнесе за цените на електрическата и топлинната енергия на отоплителните дружества на 30 септември, съобщи председателят на комисията Иван Иванов пред журналисти. 

По време на заседанието на КЕВР председателят припомни на присъстващите представители на топлофикационните дружества до 28 септември да представят разчетите си, за да може комисията да ги одобри. 

 Според предварителния доклад на КЕВР, в големите градове цената на парното ще падне със средно 4%, като най-голямо ще е намалението на цената на парното за абонатите на "Топлофикация" - София - 7,2%. Причината за намалението е очаквания спад в цената на природния газ за последното тримесечие на годината. 

Предвижда се синьото гориво да поевтинее с 14,26% от 1 октомври по предложение на основния доставчик на газ в страната „Булгаргаз“. По правилo подобно намаление трябва да смъкне цената на парното и топлата вода с близо 10%.  

С мотива, че не е ясно какво ще е движението на цената на петрола занапред, регулаторът е изчислил новите цени на парното на базата на по-малко поевтиняване на газа от 9,5%.  

За абонатите на „Топлофикация-Плевен" предложеното намаление е 3.3%. В Бургас клиентите ще плащат с 1.5% по-малко, във Варна с 1.8 на сто. За абонатите на Топлофикацията във Враца е предложено намаление от 4.5% от 72.46 на 69.28 лева за мегават, във Велико Търново 3.5% от 78.06 на 75.35 лв., а потребителите на услугата вРазград да плащат с 4.3 % надолу, вместо 72.42 лв. - 69.30 лв.

За четирите града Габрово, Русе, Перник и Сливен обаче експертната група предлага запазване на сегашните тарифи. 

За Пловдив се предлага минимално увеличение от под 1%.

Проектът предвижда още цената, на която НЕК изкупува електроенергията, произвеждана от топлофикационните дружества, да падне средно със 7 на сто. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама