Издатели и политици се обявиха срещу омразата в кампанията, „Атака“ отказа (снимки)

13:53, 23 сеп 15 / Политика 25 322 Шрифт:
Topnovini
Всички парламентарно представени партии, освен „Атака“, подписаха Споразумение срещу речта на омразата по време на кампанията за предстоящите местни избори. Документът е създаден по инициатива на 12 медийни и неправителствени организации.

Сред тях са Съветът за електронни медии (СЕМ), Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО), Съюзът на издателите в България (СИБ), Съюзът на българските журналисти (СБЖ) и Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ), фондация "Медийна демокрация", сдружение за човешки права "Маргиналия" и др.

Споразумението призовава политиците и политическите партии да не използват враждебна реч, а журналистите - да не я отразяват. Екипът на Topnovini.bg също подкрепи идеята. 

От името на ГЕРБ подписа зам.-председателят на партията Цветан Цветанов. Той обеща партията му да води изключително толерантна предизборна кампания.

„Ние сме го заявявали и показвали многократно във всички избори и кампании досега“, каза още той.

Атанас Мерджанов подписа документа от името на БСП. "Подписаното споразумение няма да пречи както на нас, така и на медиите да бъдат изобличавани порочните практики по време на предизборната кампания", обобщи Мерджанов.

Най-ревностната партия по отношение на езика на омразата – ДПС, също подкрепи идеята, като председателят на ДПС Лютви Местан заяви, че под това споразумение подписът му ще стои "неоспоримо естествено".

Реформаторският блок бе най-широко представен по време на срещата. Председателят на предизборния щаб на коалицията – Найден Зеленогорски се нагърби с отговорността да брани добрия тон по време на кампанията.

„При всички случаи смятаме, че един толерантен и спокоен тон е нещо изключително важно в този момент за България. Това не означава да отстъпваш от принципите и позициите си. В едни политически дебати е от изключително значение начинът, по който говорим, защото една дума може да разпали една омраза, която може да доведе до тежки последствия. Ние ще използваме толерантен тон и ще имаме позитивна кампания“, обеща реформаторът.

Председателят на парламентарната комисия по култура и медии и депутат от Патриотичния фронт Поли Карастоянова каза, че съпартииците ѝ и тя подкрепят инициативата.

„Водени сме от убеждението, че истината трябва да звучи нережисирана. Ние имаме по-изразен политически образ, но това не променя факта, че имаме уважение към правилата“, поясни тя.

Красимира Ковачка от БДЦ изрази надеждата си, че през кампанията за местните избори медиите ще осигурят една обстановка на комфорт така, че кандидатите да могат да представят своите програми и идеи.

Председателят на ПГ на АБВ проф. Борислав Борисов уточни, че споразумението трябва да действа и в двете посоки.

„Един провокативно зададен въпрос от журналист може да хвърли искрата, която ще възпламени процес, който трудно може да бъде потушен. Това зависи не само от репортера, но и от този, който отговаря“, обясни той.

Кандидат-кметът за София и вече независим народен представител Георги Кадиев също се включи в подписването на споразумението. По думите му това е малка крачка по един дълъг път, по който трябва да се борим срещу прояви като „Луков марш“ в София и ненавистта към хора с различна етническо, сексуално или религиозно самосъзнание.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама