С 471 гласа може да се стане общински съветник в София

13:30, 23 сеп 15 / Общество 25 206 Шрифт:
Topnovini
В София ще са необходими 471 гласа, за да може даден кандидат да стане общински съветник чрез опцията за преференциално гласуване. Това изчисление направиха от Института за социална интеграция (ИСИ) на пресконференция във врзъка с предстоящите местни избори.

Членът на екипа за анализ на законодателството към Института Теодор Славев даде пример и с друг град – Гоце Делчев. В него общински съветник може да се стане със само 33 гласа. Трябва да се направи обаче важно уточнение – събралият най-много гласове от преференциалния вот ще може да измести само кандидатите, поставени след първия в листата. Неговото място в общинския съвет е гарантирано.

Според експертите от ИСИ преференциите ще създадат големи затруднения за Централната избирателна комисия. Най-вероятно ще се стигне до забавяне на обявяването на резултатите, което пък от своя страна може да доведе до оспорване на резултатите.

Към днешна дата от чужбина са подадени 1867 заявления за гласуване на националния референдум, който ще се проведе заедно с местния вот. Най-много са от САЩ и Великобритания.

28 партии и организации ще проведат разяснителна кампания за положително гласуване дали да има електронно и дистанционно гласуване. 11 пък са против. Те ще вземат общо между 1-1,5 млн. лв. за тези услуги, което се пада по максимум 40 хил. лв. на партия/организация. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама