Автобусите в Русе вече са оборудвани с електронна система за таксуване

11:33, 23 сеп 15 25 236 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Състоя се демонстрация на новата електронна система за таксуване на пътниците от обществения градски транспорт в гр. Русе. Кметът на Община Русе Пламен Стоилов, зам.-кметът Димитър Наков, който е и ръководител на проект „Интегрирана система за градски транспорт на град Русе”, зам.-кметовете Наталия Кръстева и д-р Страхил Карапчански присъстваха на демонстрацията и разгледаха един от модернизираните автобуси.

Кметът на Община Русе представи пред гостите на събитието ползите от въвеждането на новата електронна система както за ползващите градския транспорт, защото пътуването на услугата ще стане много по-лесно и модерно, така и за всички граждани на Русе, тъй като друг резултат от въвеждането на системата ще е увеличаване на събираемостта на средствата от билети.

Пламен Стоилов заяви, че от тук нататък вече няма как да не се спазват разписанията на автобусите, защото ще има още по-голям контрол и системата ще доведе до оптимизация на транспортната схема. „След въвеждането в експлоатация на пробива, който ще свързва кв. „Родина“ с Центъра на града, и след откриването на модерното Кръгово кръстовище, които трябва са готови още тази година, ще бъде възложен анализ на транспортната схема и ще се изработи нова през следващата година“, сподели градоначалникът.

Зам.-кметът Димитър Наков показа нагледно как функционира системата, като зареди карта за пътуване в Центъра за контрол и управление на бул. „Скобелев“ 45 и след това се таксува електронно в автобус от транспортната мрежа на града.

Как функционира системата:

Системата е базирана на безконтактни електронни карти. Пътуването ще се отчита от валидатори, разположени в средствата на градския транспорт, които при маркиране ще приспадат цената за едно пътуване. Всички превозни средства на масовия обществен транспорт ще бъдат оборудвани с валидиращи апарати, GPS и GPRS.

За улеснение на гражданите ще бъдат инсталирани 10 устройства за зареждане на картите на възлови спирки, 15 броя устройства за зареждане на картите в големи търговски обекти и институции и на 60 устройства за зареждане на картите при търговците на дребно. В момента действащи пунктове за продажба на абонаментни карти са разположени в Центъра за контрол и управление на бул. „Скобелев“ 45.

Проектът за интегриран градски транспорт е финансиран по ОП „Регионално развитие“ 2007–2013 и е на обща стойност 29 379 323,89 лв., от които предоставената безвъзмездна финансова помощ е в размер на 26 011 937,93 лв. и 3 367 385,96 лв. са собствен принос на Община Русе. Общата продължителност на Проекта е 36 месеца. Главната му цел е ефективно и устойчиво подобряване качеството на услугата градски транспорт. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама