Държавите от ЕС ще могат да отхвърлят подлежащи на разселване мигранти

11:21, 23 сеп 15 / Свят 25 169 Шрифт:
Topnovini
Държавите от ЕС ще имат правото да откажат да приемат мигранти, подлежащи на разселване, ако преценят, че те са заплаха за националната им сигурност. Това се посочва в пояснения на Европейската комисия по повод одобрените снощи квоти за разселването на 66 хиляди кандидати за убежище, съобщава БТА.

Съветът на ЕС прие, че от схемата ще се възползват единствено Италия и Гърция, а разселваните ще бъдат граждани на Сирия, Ирак и Еритрея. Великобритания засега се възползва от правото си да не участва в разпределението. Унгария, която не прие да участва в предишна квотна схема, снощи се е съгласила да приеме 1294 кандидати за статут.

Държавите, които приемат разселени мигранти, ще получават по 6000 евро на човек, като половината от тази сума ще бъде изплащана предварително. Италия и Гърция ще получат по 500 евро на разселен, за да покрият разходите по превозването му до приемащата държава. ЕК уточнява, че за целта са отделени 780 милиона евро предварително финансиране.

Съветът на ЕС потвърди със снощното си решение предложението на ЕК за възможност, при извънредни обстоятелства, държава от ЕС временно да не прилага квотите, които е приела. Този временен период ще бъде до 12 месеца, в които съответната държава ще трябва да внесе в бюджета на ЕС сума, равна на 0,002 на сто от нейния брутен вътрешен продукт, за да спомогне финансово останалите страни от Общността, които приемат разселените мигранти.

Италия и Гърция ще съставят списъци на кандидатите за разселване, след като първо мигрантите бъдат предупредени и след като бъде получено тяхното съгласие да се преместят. По тези списъци приемащите държави ще преценяват кого да подслонят. Приемащите държави могат да отхвърлят кандидат, когото имат основания да възприемат като заплаха за сигурността и обществения ред.

Разселените ще имат правото да живеят единствено в държавата, в която са се съгласили да бъдат изпратени. Ако нарушат това изискване и бъдат арестувани, те ще бъдат връщани обратно там, където единствено имат правото да пребивават. Преди да бъдат разселени, всички мигранти ще бъдат регистрирани и от тях ще бъдат взети пръстови отпечатъци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама