Реформаторите: Всеки квартал на Бургас трябва да има свой представител в местния парламент

10:37, 23 сеп 15 / Общество 25 148 Шрифт:
Topnovini
„Всеки комплекс и квартал на Бургас трябва да имат свой защитник в Общинския съвет, който да носи персонална отговорност и да дава отчет за свършеното. За съжаление по-голямата част от досегашните съветници бяха  анонимни статисти, които в продължение на 4 години взимаха заплата за участие в едно заседание и две комисии на месец”. Това заяви кандидатът от к-с „Меден рудник” в листата на Реформаторския блок Тошко Иванов. Той и водачът на листата д-р Георги Митев представиха вижданията си за това какви отговорности трябва да има един общински съветник.

„Моите дългогодишни наблюдения върху местната политика в Бургас показват, че повечето съветници, ползвайки бързия влак на листите, които ги изтеглят, не вършат достатъчно за интересите на гражданите. Според мен идеите трябва да идват точно от Общинския съвет, а в последния мандат близо 90% от докладните записки бяха дело на кмета и една малка част на групата на „кресливите” съветници, които са срещу всичко”, добави Иванов.

Д-р Георги Митев заяви от своя страна, че от Общинския съвет би трябвало да идват идеите за развитие на Бургас.

 „Общинският съвет има остра нужда от лице. По мои наблюдения в последния мандат на ОбС имаше две групи  съветници – тази на анонимните  и тази на кресливите  политици, които  не знаят какво  искат, но със сигурност не искат същото, което  администрацията и сериозна част от гражданите. Общото мнение на бургазлии е,  че кметът и екипът му работят добре, но не и Общинският съвет, от който би трябвало да идват идеите за развитие на Бургас”, каза д-р Митев.

Според Тошко Иванов и Георги Митев общинският съветник трябва да е близо до хората, да е разпознаваем на улицата и да поема конкретни ангажименти. Двамата призоваха бъдещите съветници да се откажа от заплатите си, защото в крайна сметка са избрани, за да вършат общественополезна работа, а не да получават 70% от заплатата на председателя на Общинския съвет за едно заседание и две комисии в месеца.

„Избирателят импулсивно и емоционално дава своя глас за някого, като му гласува една много голяма заплата, а  след това престава да търси този човек. Ако  бъдем избрани за общински съветници, аз ще настоявам заплатите да покриват  само разходите за придвижване до залата на ОбС. И така трябва да бъде, защото това е обществена работа и целта не е анонимни статисти да взимат заплати”, допълни Тошко Иванов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама