"Пепеляшка" на Московския театър за класически балет ще гостува и в Стара Загора

10:09, 23 сеп 15 / Общество 25 421 Шрифт:
Topnovini
Разбрал за подготвяното от „Жокер медиа” турне на Академичния държавен московски балет под ръководството на народните артисти Н. Касаткина и В. Васильов, директорът на старозагорската опера Огнян Драганов реши да зарадва почитателите на класическия балет в Стара Загора. На 15 декември в Операта ще бъде показан балета на Сергей Прокофиев „Пепеляшка”.

Едноименната приказка на Шарл Перо е пресъздадена по уникален начин от Касатикина и Васильов – тяхно е либретото, хореографията и постановката. Преди 38 години те създават и продължават да  ръководят единствения в Москва „Авторски балетен театър”.  Тяхното мотото е „Всичко е допустимо, освен скуката!”.

„Пепеляшка” е един от най-добрите примери за това. Тя е едно от най-любимите произведения на самия Прокофиев: „Основното, което ми се искаше да предам чрез музиката си, беше любовта, зараждането и разцвета на чувствата, препядствията по  пътя, осъществането на  мечтата. Написах „Пепеляшка” /1945 год./  в традициите на стария класически балет”.

Премиерата на „Пепеляшка”  в Държавния академичен театър за класически балет е през март 1993 г. Народните артисти Н. Касаткина и В. Василиев, както във всички свои постановки, преди всичко се опират на музиката. Именно музиката им диктува образността на спектакъла и особеностите на хореографията. Но дори и в традиционната форма те успяват да разкажат своята неповторима история.

Преди Стара Загора „Пепеляшка” ще бъде показана на 13 декември в Зала 1 на НДК. Другият спектакъл на Московския класически балет – „Лешникотрошачката” ще се играе на 7 декември във Варна, 8 декември – Русе, 9 декември – В.Търново, 11 декември – Пловдив, 12 декември – София, зала 1, НДК.

Билетите са вече в продажба!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама