Отбелязват 130 години от рождението на художника Генчо Гиндев

09:20, 23 сеп 15 / Общество 25 185 Шрифт:
Topnovini
Изложба, посветена на 130-тата годишнина от рождението на сливенския художник Генчо Гиндев, откри  Художествена Галерия „Димитър Добрович“ в  къща „Миркович“.

Сливенската галерия отбелязва юбилея на художника, чието име не е споменато в нито една от енциклопедиите за българско изкуство. По повод годишнината, в залите на първи етаж на възрожденската къща са подредени 20 моливни и 10 пастелни рисунки, 13 маслени картини и 1 акварел-всички съхранявани във фонда на Галерия „Добрович“.

На 22 октомври 1885 година в Сливен е роден художника Генчо Гиндев. По майчина линия е потомък на Таньо войвода, баща му е бил участник в Априлското въстание и след погрома му е заточен в Диарбекир. Заради участие в ученическа стачка, Генчо Гиндев е изключен от Сливенската мъжка гимназия. Висшето си образование завършва в София, в Рисувателното училище. Негови преподаватели са Иван Мърквичка, Иван Ангелов и др. Една година взема частни уроци при проф. Кони. Приятели и състуденти по време на следването му са по-късно големите художествени творци като Владимир Димитров-Майстора, Иван Лазаров, Борис Митов, Христо Ясенов, Константин Щъркелов.

В Сливен Генчо Гиндев учителства, а по-късно се занимава със земеделие. Рисува предимно портрети и натюрморти. Обект на вдъхновение е била и дъщеря му Мери и в много от картините се вижда нейното лице.

Първата му самостоятелна изложба е през 1974 година, втората посмъртно години по-късно, а третата през 2005 г. е юбилейна, посветена на 120 – та годишнина от рождението на художника. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама