България да проведе съдебната реформа заради себе си, призова посланик

08:25, 23 сеп 15 / Политика 25 334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Много от препоръките вече са отправени от външни специалисти като Европейската и Венецианската комисии, където се подчертава необходимостта от независимост между различните права на съдиите и прокуратурата. Предстоящите промени в Конституцията дават решение на този проблем. Повечето българи казват, че най-важното нещо е да има равенство пред закона за всички, а не човек да има само пари и власт.

Това заяви Ема Хопкинс, посланик на Великобритания у нас, в ефира на БНТ. Изказването ѝ е броени часове преди разглеждането на първо четене на промените в Конституцията в Народното събрание, които целят разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС).

По думите ѝ съдебната реформа ще има важно отношение и към бизнеса, от където настояват за принципност и прозрачност при правораздаването.

Организираната престъпност имала отражение пряко върху Великобритания. Проблеми за партньорите ни са свързани с трафика на наркотици, оръжие и хора.

„Важно е съдебната система да бъде силна и да не е подвластна на организираната престъпност“, каза още Ема Хопкинс.

Попитана какво може да мотивира партиите да стигнат до общо решение, тя отговори, че волята на българския народ е това, което показва тази необходимост. Реформите били необходими, не защото ЕК ги посочва, а защото България има нужда от тях. По думите на Хопкинс това е въпрос на национален интерес и страната ни трябва сама да го направи, а не да бъде принудена.

Относно отхвърления на първо четене антикорупционен закон посланикът на Великобритания у нас каза, че понякога няма последователност в българската политика.

„Фактът, че не бе приет на първо четене е проблем. Понякога изразяваме своето разочарование, защото нещата не изглеждат така само за международната общност, а и за всички българи“, допълни Ема Хопкинс.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама