46 двойки от Сливен са получили помощ от фонда "Ин витро"

07:56, 23 сеп 15 25 265 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
46 двойки от Община Сливен са получили помощ от Общински фонд за асистирана репродукция и лечение на репродуктивни заболявания на семейства и лица, живеещи на семейни начала в община Сливен. "Интересът към фонда е голяма и все повече хора се възползват от възможността за финансова подкрепа. Амбицията на общината е да стимулира колкото се може повече двойки. Предстоят и срещи за взамопомощ", коментира Маргарита Терзиева, главен експерт от отдел „Социални дейности, здравеопазване и спорт” на Община Сливен. Тя сподели, че заради много желаещи да получат финансова помощ, с решение на Общинския съвет от 2015 година средствата са увеличени с 20 000 лева и те вече са 50 000 лева.

Община Сливен осигурява финансово подпомагане за изследвания и процедури, свързани с лечение на безплодието на семейства и лица с репродуктивни проблеми, живеещи на семейни начала, с постоянен и настоящ адрес на територията на общината. Средствата се осигуряват от общинския бюджет. Фондът е създаден през 2013 година. От септември до края на 2013 г., финансова подкрепа са получили 13 двойки. През 2014 година те са 17, а през 2015 година до месец юли - 16. Родени са шест бебета. Орисник на първото бебе Велизар стана кметът Кольо Милев.

От 2013 до 2015 г. средствата за подпомагане на семейства и лица, живеещи на семейни начала в община Сливен, са в размер на 110 хиляди лева. През 2013 г. и 2014 година те са по 30 000 лева, а през 2015 година - 50 000 лева.

Приемът на документи за подпомагане се прави всеки работен ден в стая 311 в сградата на Община Сливен.  Изискванията към кандидатите са да са пълнолетни лица, притежаващи постоянен и настоящ адрес на територията на община Сливен през последните три години. Подпомагат се, както двойки брак, така и двойките във фактическо съжителство.  Всички изисквания са посочени в Правилника за финансово подпомагане на процедури и дейности по асистирана репродукция на двойки с репродуктивни проблеми, живеещи на територията на Община Сливен.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама