Народното събрание ще дебатира по промените в Конституцията

07:46, 23 сеп 15 / Политика 25 200 Шрифт:
Topnovini
Депутатите ще гласува на първо четене промените в Конституцията, които бяха внесени в края на юли след тежки преговори между управляващите и ДПС. Подписи под законопроекта преди лятната ваканция поставиха народните представители от ГЕРБ, ДПС, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, БДЦ, трима от АБВ, както и трима независими - Ана Баракова, Гюнай Хюсмен и Муса Палев.

За да бъдат приет измененията са необходими минимум 160 гласа "за", а ако се съберат над 180 депутати в подкрепа на поправките, ще се премине към по-съкратена процедура на приемане. За да има 180 гласа, освен подписалите се, трябва "за" да гласуват част или всички депутати от АБВ, които по принцип са партньор в управлението, но не съгласни с част от промените. Сред тях е квотното разпределение във Висшия съдебен съвет. От формацията на Георги Първанов настояват за равенство между професионалната и политическата квота.

Законопроектът е съставен от трите точки: разделянето на Висшия съдебен съвет (ВВС) на две колегии - съдийска и прокурорска, чиито решения няма да зависят от пленума; пряк избор на магистрати, засилване на ролята на инспектората на съвета; създава се възможност за внасяне на жалби от Висшия адвокатски съвет до Конституционния съд.

От Конституционния съд преди седмица обявиха, че не могат да се произнесат предварително, защото на практика Народното събрание не е приело текстове. Управляващите очакват и становище от Венецианската комисия при промяната на основния закон. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама