Представят българо-японски спектакъл във Варна

07:43, 23 сеп 15 25 487 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Уникален българо-японски спектакъл ще бъде представен във Варна. Пърформансът "Я" (лък на японски) е симбиоза между стрелба с лък, съвременна музика и хореография, съобщи режисьорът Ива Панева.

Интердисциплинарният творчески продукт съчетава традиционното японско изкуство "Киудо" (датирано от няколко хилядолетия преди Христа)с тракийски мотиви.

Спектакълът е плод на сътрудничеството между двама японски творци - съвременната танцьорка Майко Дате и музиканта Йошо Мачида, заедно с автора на проекта актрисата и режисьор Ива Панева. Той съчетава в симбиозно пространство различни светогледи и интерпретира чрез многообразни изразни средства философията, стояща зад Дзен изкуството "Киудо" (японска стрелба с лък), което е най-висшата форма на медитация.

Представлението включва японска стрелба на живо, филмови кадри на тракийски мотиви, японска съвременна музика и хореография.

"Я" е пърформанс, продуциран от сдружение "Наш Свят" с финансовата подкрепа на Японската фондация, като част програмата Performing Arts Japan Programme for Europe (PAJ Europe) 2015-2016.

Спектакълът ще бъде представен във Варна на 23 и 24 (сряда и четвъртък) септември от 19 часа в театър "Наш свят" на ул. "Преспа" №1. Той гостува и в Музея за тракийско изкуство в село Александрово. На 26 септември от 16,30 часа постановката ще бъде показана и в Музея за съвременно изкуство в София.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама