Пловдивските социалисти отбелязват 92 години от Септемврийското въстание

07:27, 23 сеп 15 / Политика 25 383 Шрифт:
Topnovini
Пловдивските социалисти отбелязват днес 92 години от Септемврийското въстание.

Поклонението е в 11 часа в местността Кемера край Пловдив. На мястото в нощта на 27 септември 1923 г. единадесет видни пловдивчани са разстреляни без съд и присъда.

Сред тях са Никола Гълъбов - кмет на Пловдивската комуна, Пенчо Савов - юрист, социалист-съветник с реформи в интерес на пловдивските работници и близък съратник на Димитър Благоев, на Васил Коларов и на Георги Кирков, видният интелектуалец Степан Шахбазян, популярният оратор и юрист Ангел Шишков, адвокатът и сподвижник на Васил Коларов - Стоян Бояджиев, Асен Игнатов - член на Българския земеделски народен съюз, учителят Соломон Молхов, землемерът Костадин Гечев, юристът Христо Витанов, Хенри Хершкович и Треньо Дончев - участници в подготовката на антифашисткото въстание.

Пред паметника на Кемера за събитията отпреди 92 г. ще припомни Йордан Василев, кандидат за кмет на район "Източен". Лидерът на пловдивските социалисти и кандидат за кмет на Пловдив Георги Гергов ще държи реч.

Вечерта от 18 часа ще се състои и поклонението в Акациева горичка, където са разстреляни братя Чапликови, Георги Патърчанов и други септемврийци. Там слово ще произнесе Милена Колева, кандидат на БСП за районен кмет в "Западен".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама