Започва обследването на 14 блока по Националната програма за саниране в Г. Оряховица

07:23, 23 сеп 15 / Общество 25 423 Шрифт:
Topnovini
През месец октомври започва обследването на 14 блока в Горна Оряховица по Националната програма за енергийна ефективност, съобщиха от кметската администрация в железничарския град. В началото на септември са сключени рамкови споразумения с потенциалните изпълнители.

Споразуменията са по две обособени позиции - за изготвяне на обследване и установяване на техническите характеристики и за изготвяне и обследване на енергийната ефективност. Следващата стъпка е да бъдат разпратени покани за сключване на конкретните договори. Поканите ще бъдат публикувани на сайта на Общината в раздел „Профил на купувача”.

Потенциалните изпълнители ще имат 10 календарни дни да представят офертите си. След този срок ще бъде назначена комисия, която ще разгледа и класира офертите. След класирането се сключват и конкретните договори за Сдруженията на собствениците, т. е. коя фирма на кое Сдружение ще прави обследване. Самите дейности по техническото и енергийно обследване се очаква да започнат през октомври.

Срокът за изпълнение за всяко сдружение е 90 календарни дни. След това ще бъдат изготвени паспорти на сградите, а в началото на следващата година ще започнат и процедурите за възлагане на строителството.

В Горна Оряховица Сдруженията на собствениците, сключили договор с финансиращата банка са 13, а жилищните сгради са 14, тъй като в едно от сдруженията влизат два блока. Подготвя се и документацията на още едно сдружение.

Според указанията на Министерството на регионалното развитие, документи от сдружения ще се приемат до изчерпване на лимита по Националната програма за енергийна ефективност. При първоначалния старт на програмата, можеха да кандидатстват сдружения с минимум 36 апартамента и 100 % съгласие на собствениците.

След промяна в указанията на програмата, сдруженията могат да кандидатстват и при 5 % несъгласие на собствениците. През 2016 г. ще стартира и оперативна програма, по която за саниране ще могат да кандидатстват и тухлени блокове и сдружения до 32 апартамента. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама