66 обекта от област Шумен са в Регистъра на туристическите атракции

07:23, 23 сеп 15 / Култура 25 948 Шрифт:
Topnovini
Общо 66 обекта на територията на област Шумен са включени в онлайн Регистъра на туристическите атракции в България.

Справочникът е изготвен от Министерството на туризма. В Регистъра за първи път на едно място е представена информация за културни и природни обекти, различни атракции.

Най-много исторически и архитектурни забележителности – 15 са регистрирани на територията на община Каспичан, толкова са и в община Венец.

В Регистъра община Каспичан е вписана с църквите “Св. Николай” и “Св. Атанасий” в село Косово, както и храма “Св. Николай Летни” в общинския център. Включени са още природната забележителност “Побитите камъни” в близост до село Златна нива и 10 старинни къщи в Каспичан и село Косово.

15 археологически обекта на територията на община Венец са вписани в Регистъра на туристическите атракции у нас. Сред тях са могилни насипи, селищната могила и средновековно селище край село Габрица, казалбашко светилище в околностите на село Боян, тракийско селище край село Борци, средновековно селище около село Черноглавци и антично селище в землището на село Денница.

Община Върбица е вписала сред обектите праисторическото селище край Иваново, язовир “Тича”, Сараят на Гераите и Василакевата къща, както и природната забележителност Крумова наздравица на 17 километра южно от общинския център и минерални извори.

Посочените забележителности в Регистъра на територията на община Шумен са 12. Сред тях се отличават Глобалният символ на България “Мадарският конник” и НИАР “Мадара”, Шуменската Крепост, Паметникът “Създатели на българската държава”, късноантичната крепост край село Войвода, тракийският некропол в околностите на село Ивански, Природен парк “Шуменско плато”, градския исторически музей и къщите-музеи в Шумен.

Старопрестолната Симеонова столица, резерват “Патлейна”, манастир “Св. Пантелеймон”, резерват “Дервиша”, Аула на хан Омуртаг и скалните манастири край село Осмар са само част от най-впечатляващите забележителности на територията на община Велики Преслав, вписани в Регистъра на туристическите атракции.

Община Смядово е включена в справочника с пет обекта и природни забележителности. Това са църквата “Св. Арахангел Михаил” от 1869 година, макет на тракийска гробница от ІV век преди новата ера, килийното училище от 1846 година и местностите “Софрата” и “Скока”.

Община Нови пазар е отбелязана само с Голямата базилика в първопрестолна Плиска.

Прави впечатление обаче, че крепостта и старините на първата българска столица, които административно се водят на територията на община Каспичан не са отбелязани в Регистъра. В справочникът липсват данни за културни и природни обекти на териториите на общините Хитрино, Каолиново и Никола Козлево.

 Регистърът на туристическите атракции в България до момента са включени 3300 туристически обекта, като информацията за тях е подадена от съответните общини.

Едва 14 от общо 265 общини не са подали информация за исторически и природни забележителности на своя територия.

Целта на регистъра, който е достъпен на сайта на министерството, е да упъти потребителите как да достигнат до туристическите обекти, местата за настанявани и отдих, както и обща информация за самото място.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама