Реплика на знамето на 11-та Айтоска дружина изненада айтозлии в Деня на Независимостта

19:41, 22 сеп 15 / Общество 25 288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Точно копие на знамето на 11-та Айтоска дружина приятно изненада днес айтозлии по време на тържествената програма по повод 107 години от Независимостта на България. Подаръкът беше подготвен от ръководството на ГЕРБ в града и от народния представител Иван Вълков. Заслуга за него имат и няколко местни жители, които са взели участие в дарителската кампания за изработването на знамето-реликва в Националния военноисторически музей в столицата.

Знамето беше изнесено тържествено на площад "Свобода" от младежи в четнически униформи. Паметният знак за храбростта на айтоските воини беше осветен на площада от свещеноиконом Ромил Негозов. Депутатът Иван Вълков целуна светинята и тържествено я предаде на кмета Васил Едрев, за да я съхрани в Община Айтос за поколенията.

Тържественият ритуал по предаване на знамето развълнува и най-малките граждани на Айтос - децата от петте детски градини, които танцуваха на откритата сцена по случай Националния празник. След танците, малчуганите пуснаха на воля десетки бели, зелени и червени балони - своеобразен символ на родолюбието и приемствеността.

Знамето на 11-та Айтоска дружина ще бъде експонирано в Арт залата в Община Айтос в специална кутия, при спазване на всички изисквания, поставени от Националния военноисторически музей, а именно -  подходящо осветление, климатизация, температура и охрана. От началото на месец ноември, всеки работен ден, жителите и гостите на града ще могат да видят светинята в общинската зала.

Знамето е ушито от неизвестна айтозлийка на 6 септември 1885 г. На 14 септември същата година новото бойно знаме на дружината е осветено. На 4 ноември 1885 г. 11-та Айтоска дружина потегля за сръбската граница, за да участва в Сръбско-българската война. На 20 март 1886 г. Айтоската дружина се завръща в Айтос. По-късно, през 1889 година 11-та Айтоска дружина и 12-та Бургаска дружина формират 24-ти Черноморски пехотен полк Бургас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама