ЕК ще наказва страните, които не регистрират чужденци

17:41, 22 сеп 15 / Свят 25 247 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европейската комисия (ЕК) ще открие наказателни процедури срещу държавите-членки на Европейския съюз, които не регистрират чужденците, навлезли на тяхна територия. Това съобщи говорителят на комисията Наташа Берто, цитирана от БТА.

Според общностното законодателство всеки гражданин на държава извън ЕС трябва да бъде регистриран и да му бъдат снети пръстови отпечатъци щом влезе на територията на съюза, добави Берто.

Тя не разкри кои са държавите, които ще бъдат наказани, но поясни, че страните вече са били предупредени. По думите на говорителя на ЕК броят на регистрираните мигранти не съответства на броя на навлезлите в ЕС.

Преди седмица въпросът бе повдигнат от Германия, която е сред най-потърпевшите от факта, че мигрантите не искат да се регистрират в страната от ЕС по първо пристигане.Това те правят, за да могат да се регистрират в държавата, която е крайна цел за тях - най-често Германия.

От друга страна, редица членки на ЕС не искат да записват мигрантите, тъй като по този начин те узаконяват бежанския им статут.

ЕК е дълбоко загрижена от събитията по границите, заяви говорителят на Комисията Маргаритис Скинас. В отговор на въпрос говорителят каза, че унгарският премиер Виктор Орбан еключов играч в намирането на решение с мигрантската криза.

ЕК предлага мерки, които включват по-решително връщане на онези мигранти, които не получат статут; повишаване на сигурността по външните граници; наказания за държавите, които откажат да участват в схемите на разселване на получилите статут, добави представителят.

Скинас не подкрепи идеята на АЛДЕ за отнемане на правото на глас на Унгария в Съвета на ЕС.

Вчера от политическата група в Европейския парламент разпространиха позицията си срещу Будапеща зарадивъведеното право на силовите служби да използват оръжие срещу мигрантите.

АЛДЕ уточни, че подобна процедура може да бъде задействана по инициатива на ЕК, на девет държави от ЕС или от ЕП, когато съществува обосновано предположение, че общностните ценности са застрашени. Политическата група призова за незабавни наказателни мерки срещу Будапеща и обвини ЕК в пасивност.

Преди седмица въпросът бе повдигнат от Германия, която е сред най-потърпевшите от факта, че мигрантите не искат да се регистрират в страната от ЕС по първо пристигане. Това те правят, за да могат да се регистрират в държавата, която е крайна цел за тях - най-често Германия. От друга страна, редица членки на ЕС не искат да записват мигрантите, тъй като по този начин те узаконяват бежанския им статут.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама