Георги Титюков изнесе слово пред паметната плоча на Александър Малинов (снимки)

15:28, 22 сеп 15 / Общество 25 249 Шрифт:
Topnovini
По повод  107-мата годишнина от обявяването на Независимостта на България кметът на район "Централен" Георги Титюков изнесе слово пред паметната плоча на министър-председателя в пет правителства Александър Малинов, по време на чието управление самостоятелната българска държава става факт, съобщиха от Община Пловдив.

Пред събралите се граждани и политици той накратко представи историческите факти, довели до провъзгласяване на независимостта на българската държава, обявена тържествено на 22 септември 1908 година в църквата "Свети Четиридесетте мъченици" във Велико Търново, а княз Фердинанд приема титлата "Цар на българите".

"След Съединението на България от 1885 година, Независимостта е акт, който е пример за гордост, родолюбие и оптимизъм", заяви Титюков.

"В икономическо, политическо и юридическо отношение България става равнопоставена с останалите европейски държави. Турция се отказва от всякакви финансови претенции към България, отхвърлена е тоталната зависимост от султана", допълни в изказването си той.

Пред паметната плоча на Александът Малинов бяха поставени венци и цветя, а в църквата "Света Неделя" в Стария град беше отслужен молебен, където присъстваха заместник-кметът на община Пловдив Стефан Стоянов, кметът на район "Тракия" Костадин Димитров, кметът на район "Северен" Ральо Ралев, граждани и политици.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама