Венци отрупаха Колоната на Независимостта в Пловдив (снимки)

14:20, 22 сеп 15 / Общество 25 350 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Венци и цветя в чест на 22 септември пориха Колоната на Независимостта в Пловдив. Да почетат историческата дата днес на площад "22 септември" се събра цялото градско ръководство, общински съветници, народни представители, общественици и десетки пловдивчани.

Слово изнесе бившият кмет на града, общински съветник и председател на гражданско сдружение "Разум" Спас Гърневски.

"С историческия акт на Съединението през 1885 година е направена първата и най-важна самостоятелна стъпка към действителната свобода на угнетената ни родина. Наистина - Руско-турската война се явява Освободителна, но за каква свобода може да говорим, когато след последвалия Берлински договор Отечеството ни е разделено на две през гръбнака си и е поставено под суверенитета на Високата порта", заяви Гърневски.

Той припомни, че Независимостта на България е провъзгласена с манифест на 22 септември 1908 година в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в старопрестолния град Велико Търново, а заветните думи на манифеста, прочетен от Фердинанд, гласят: "Въодушевени от това свято дело и за да отговорим на държавните нужди и народното желание, провъзгласявам съединената на 6 септември 1885 година България за независимо Българско царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този акт ще намери одобрението на великите сили и съчувствието на целия просветен свят".

За финал бившият кмет се обърна към събралите на площада с думите:

" И понеже сме в навечерието на избори за местна власт, като имам предвид събитията, които отбелязваме днес, ще си позволя да призова кандидатите в тези избори и всички пловдивски политици да се учим от уроците на времето. Имаме право да бъдем русофили, германофили, англофили, франкофони, но на първо място с делата си сме длъжни да бъдем на първо място българофили и веднага след това – пловдивчани."

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама