Първанов: Сигурност без Русия ще бъде скъпоструваща авантюра за Европа

13:41, 22 сеп 15 / Политика 25 186 Шрифт:
Topnovini
Новата европейска сигурност е немислима без Русия. Това би било голяма авантюра, която може да струва скъпо на европейските народи. Това заяви за Topnovini.bg във Варна лидерът на ПП АБВ и президент на България в периода 2002-2012 година Георги Първанов. 

На въпрос дали има поводи да се смята, че Европа е в предвоенна ситуация, Първанов отговори, че са налице много сериозни опасения заради бежанската вълна, като основната причина за това е кризата на лидерството в ЕС. 

"За съжаление няма лидери, които да са в състояние да вземат Европа в собствените си ръце, за да бъде тя отново единна", коментира Георги Първанов. Той подчерта, че европейските лидери демонстрират безпомощност пред огромния проблем, който създават бежанците с експанзията си на Стария континент. Политикът припомни, че индикации за това, което се случва в момента, е имало на два пъти. Това са гражданската война в Украйна и Арабската пролет. 

"Това, което се случва, е много сериозен повод за безпокойство. Отдавна Европа не е лидер в икономическо отношение, а сега това с положителност може да се твърди и по отношение на сигурността”, каза още Георги Първанов. По думите му Европа е допуснала да бъде противопоставена на Русия, което допълнително е отслабило позициите й и на този фон положението на Балканите изглежда още по-обезпокоително.  

"Ние сме заинтересовани да имаме стабилни съседи. Никога ситуацията на Балканите не е била толкова сложна и непредсказуема. Не виждам диалог на нашите лидери с балканските държави", подчерта Първанов. Според него през последните месеци Балканите са буквално замрели в трепетно очакване да се случи нещо. "Дано не е лошо", изрази надежда лидерът на ПП АБВ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама