Спасители помогнали при 43 инцидента на плажове без стопани в област Добрич

11:58, 22 сеп 15 / Общество 25 264 Шрифт:
Topnovini
При 43 инцидента с летовници са помогнали водни спасители през отминаващия туристически сезон на плажове в област Добрич, които са били без наематели или концесионери. По договор между областната администрация в Добрич и Областния съвет на БЧК бе организирана и извършена водноспасителна дейност на територията на пет неохраняеми морски плажа. Те са „Русалка” (Голям плаж) в община Каварна,  „Шабленска тузла - къмпинг „Добруджа”, „Шабленска тузла - къмпинг „Добруджа” (пред ресторант „Тополи”) и къмпинг „Космос” в община Шабла и „Фиш-фиш нов” в община Балчик.

Областният съвет на БЧК Добрич, достави на петте плажа оборудвани спасителни вишки и осигури 13 лицензирани водни спасители. На морските плажове бяха позиционирани оборудвани спасителни вишки, като на всеки плаж са определени район на охраняване за всеки спасителен пост, зони на къпане и зони на спасяване.

От 15 юли до 15 септември БЧК е осигурил ежедневно дежурство от по двама екипирани водни спасители на всеки спасителен пост от 8 до 18 ч. За сезона на петте плажа са регистрирани общо 43 инцидента, като най-много – 11, те са били на плаж „Фиш-фиш нов”, следван от плажовете „Русалка” и „Шабленска тузла - къмпинг „Добруджа” – по 9.

При един от тези 43 инцидента се е наложила животоспасяваща операция и сложна водно-спасителна акция при 3-4 бала вълнение. Водните спасители на БЧК успяват да предотвратят фатален изход за двама души - семейство чешки граждани, като своевременно и професионално ги спасяват. По този случай БЧК Добрич получава благодарствено писмо от свидетел на ситуацията.

Водните спасители освен в зоната за къпане и в зоната за спасяване, са оказвали помощ и на сушата. Такъв е случаят на плаж „Фиш-фиш нов”, община Балчик, където в свлачищна зона, туристка си счупва крака и първа долекарска помощ й е била оказана от водните спасители на БЧК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама