Ролята на твореца в борбата за мир обсъждаха край Варна

09:44, 22 сеп 15 / Общество 25 285 Шрифт:
Topnovini
Ролята на твореца и обществеността в борбата за мир обсъждаха учени, общественици, писатели, режисьори, поети, художници на кръгла маса в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия". Гост на събитието бе директорът на Руския културно-информационен център Сергей Смитюшенко.

Форумът бе открит от председателя на Фондация "Устойчиво развитие за България" Станка Шопова. Тя изтъкна значимостта на проблема и необходимостта от обединение на усилията на обществеността за съхраняване на мира и бъдещето на човечеството.

Акцент върху темата за войната и мира постави Любомир Коларов – председател на координационния съвет България - Русия. Той очерта реалните заплахи от състоянието на война, в което се намираме днес – с поредица от примери за активността на български творци, учени, интелектуалци, за отстояване на традиционните ценности.

Българската поетеса Елка Няголова изтъкна, че съвременната война започва с информационна война. Тя се спря на ролята на хората на словото, които са призвани да върнат истинския смисъл на думите.

Академик Васил Сгурев изрази тревота, че хората на науката нямат влияние върху формиране на решенията на политиците. А посланикът Георги Димитров припомни традициите в световен мащаб за ролята на интелектуалците в борбата за мир.

Известният руски актьор, режисьор и президент на Международния кинофорум "Золотой Витязь" Николай Бурляев и главният редактор на в. "Зора" Минчо Минчев бяха единомишленици в оценката си за значението на моралните и нравствените ценности у хората на изкуството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама