Пъстро дефиле на военни духови оркестри събра хиляди зрители във В. Търново

09:13, 22 сеп 15 / Общество 25 280 Шрифт:
Topnovini
Велико Търново отново е национален и международен център на военната духова музика. Старата столица е домакин на деветото издание на Международния фестивал на военните оркестри, което се провежда под патронажа на кмета Даниел Панов.

Пъстро дефиле на музикалните състави обра овациите вчера. Атрактивната програма събра хиляди зрители в центъра на Велико Търново, а в своеобразна сцена се превърна пространството около Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов”.

Заместник-кметът на общината Ганчо Карабаджаков приветства организаторите и оркестрантите в историческата и духовна столица на България.

„Велико Търново е естественото средище на този фестивал. Градът ни има честта не само да бъде домакин на Националния военен университет „Васил Левски“, но и да бъде създател на първия български военен оркестър преди 132 години”, обяви Ганчо Карабаджаков.

Той подчерта, че Международният фестивал на военните оркестри е неразделна част от културния и фестивален облик на старата столица и помага за опознаването на културата на други общества и народи.

В престижния музикален форум участват над 160 души от различни военни музикални формации. За първа година във фестивала се включват представители на военни оркестри от град Рен, област Бретан от Франция и от град Канстанца, Румъния.

Българските участници са Гвардейският представителен духов оркестър и Великотърновският фестивален оркестър, който включва духовия оркестър при Националния военен университет "Васил Левски" и Втора механизирана тунджанска бригада от Стара Загора.

Официалното откриване на фестивала бе уважено също от заместник-кмета на община Велико Търново Снежана Данева-Иванова, заместник-министъра на отбраната Десислава Йосифова, началника на Националния военен университет бриг. генерал Пламен Богданов, началника на Националната военна академия генерал майор Тодор Дочев, народни представители, общински съветници и общественици.

Фестивалната програма продължава и в днешния ден на Независимостта – 22 септември. Оркестрантите ще изнесат шоу-спектакъл от 12,30 ч. пред сградата на Български пощи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама