В. Търново e център на честванията по повод 107-та годишнина от обявяването на Независимостта

08:18, 22 сеп 15 / Общество 25 209 Шрифт:
Topnovini
Празничният 22-ри  септември започна в 7,30 часа с  празнична света литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий и с участието на квартет „Ангелски гласове” в църквата „ Св.40 мъченици”.

Малко след 9:00 часа е ред на традиционния водосвет и поръсване на бойното знаме на НВУ „ Васил Левски” и на знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации.

В 10:30 ч. ще се състои военен ритуал за издигане националното знаме на Република България и празничен благослов в  Архитектурно-музеен резерват „Царевец”, след което ще бъдат поднесени венци и цветя на Пирамидата на Независимостта.

В 11:30 ч. стартира  празничното шествие и полагане на гирлянди на паметник „ Майка България”. В 12:30 ч. търновци и гостите на града ще се насладят на  шоу-спектакъл на участниците в Международния фестивал на военните  оркестри пред сградата на Български пощи.

От 13:30 – 16:30 ч. ще се състои концерт на любителски формации от Велико Търново пред сградата на Община Велико Търново. От 17:00 до  18:00 е концертът на фолклорна формация „Канарите“, отново пред сградата на Община Велико Търново.

В 18:00 часа ще се извие  Голямото Търновско хоро от МДТ „Константин Кисимов“ до Паметника на обесените. В 19:00 ч. ще бъдат   изпълнени   строеви хватки с оръжие от представителна част на НВУ „Васил Левски” на площада „Цар Асен І” пред крепостта Царевец., след което започва Тържествена проверка.

В 20:15 ч. ще бъде излъчен  Аудио-визуален спектакъл „ ЦаревградТърнов - звук и светлина” и празничните илюминации. Организатори на мащабните чествания на 107-годишнината от прокламирането на Независимостта на България са Община Велико Търново, Национален военен университет „Васил Левски”, Регионалният исторически музей и Общинската агенция по туризъм.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама