Отбелязват 107-годишнината от Независимостта в Благоевград

07:53, 22 сеп 15 / Общество 25 157 Шрифт:
Topnovini
С ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на площад "Георги Измирлиев" ще бъде отбелязана 107-мата годишнина от обявяването на Независимостта на Република България. Десетки общественици, политици и граждани ще сведат глава пред паметта на войните, жертвали живота си за обединението и независимостта на страната ни.

На 22 септември 1908 година в църквата "Свети Четиридесет мъченици" във Велико Търново е прочетен Манифест, с който се обявява, че България вече е независима. Вследствие на този акт държавата ни става равноправна с другите държави на Европа и придобива международен авторитет. Княз Фердинанд приема титлата княз на България, а страната ни става пълноправен участник в международните отношения.

Ето и част от Манифеста:

 „Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля - да бъде според както той иска.”, Издаден в древната столица на Българското царство Велико Търново на 22 септември 1908 год., двадесет и втората годишнина от Нашето царуване

На първообразното със собствената ръка на НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО подписано:

 

ФЕРДИНАНД I

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама