Традиционните Дни на културно-историческото наследство започват в Исперих

07:21, 22 сеп 15 / Култура 25 161 Шрифт:
Topnovini
От 24 септември в продължение на повече от две седмици жителите и гостите на община Исперих отново ще се потопят в атмосферата на Дните на културно-историческото наследство. Те се организират за тринадесета поредна година от Историческия музей в града и общината, съобщиха от музея.

Културните празници ще започнат с Дни на отворените врати за музейните обекти. Жителите и гостите на града ще могат да разгледат Археологическия резерват „Сборяново” и Свещарската гробница в дните 24 и 25 септември, а Етнографската къща и Музейната експозиция ще бъдат отворени всеки ден от 24 септември до 9 октомври от 9 до 17 часа.

Официалното откриване на Дните на културно-историческото наследство са на 28 септември от 17 часа в Музейната експозиция с представяне на изложбата „Археологическо лято 2015”.

По-рано през деня в Етнографската къща ще отвори врати Детска работилница „Царевични фантазии”. В нея могат да се включат малки и по-големи приятели на музея. Там до 2 октомври те ще приложат уменията си при изработване на предмети от царевична шума и царевични зрънца. Изработените в работилницата творби ще бъдат подредени в изложба, която гражданите и гостите на града ще могат да видят в деня на официалното откриване на Панаира на царевицата, който е част от Дните на културно-историческото наследство в Исперих. Той започва на 5 октомври от 17 ч. пред Етнографската къща.

По време на панаира, който ще продължи до 9 октомври деца и възрастни ще се наслаждават на различни атракции, свързани с царевицата, концерт на самодейци-участници в национални конкурси, състезателни игри за деца и др. Любим момент за всички е варенето и дегустацията на качамак.

В дните на културните празници ще бъде открита и гостуваща изложба на Историческия музей в Горна Оряховица - „Пороците: захар, кафе и сие”. Ще бъде направена и презентация на най-значимите археологически открития в България през 2015 година.

           

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама