Мобилна станция ще измери качеството на въздуха в София

23:20, 21 сеп 15 / Общество 25 281 Шрифт:
Topnovini
Мобилна автоматична станция ще измерва качеството на въздуха в столицата през следващите два дни. Резултатите ще бъдат публикувани на интернет страницата на Изпълнителната агенция по околна среда, съобщават от Министерството на околната среда и водите.

С промени в законодателството ще се ограничи вредното въздействие на битовото отопление и транспорта върху атмосферния въздух и ще се подобри качеството му в градовете. Проектът на Закон за изменение и допълнение на Закона за чистотата на атмосферния въздух е внесен за разглеждане от Народното събрание, като предстои първо четене в пленарна зала, съобщиха още от МОСВ.

Според закона всички кметове на големи градове трябва да разработят програми, включващи мерки за справяне със замърсяването на въздуха, припомнят от министерството.

„Във връзка с установената необходимост от подобряване на работата по разработването и изпълнението на общинските програми, е разработен Закон за изменение и допълнение на ЗЧАВ, с който се създава правна възможност за прилагане на допълнителни мерки за намаляване замърсяването на въздуха от страна на местните власти”, коментират от министерството. 

Основните промени в закона са свързани със създаване на правна възможност общинските съвети да приемат мерки за намаляване на замърсяването на въздуха, които до момента не са прилагани в страната и не присъстват в мерките от общинските програми.   

Една добра европейска практика е създаването на зони за ниски емисии на вредни вещества. Мярката е насочена основно към секторите транспорт и битово отопление. Промените ще дадат възможност на местната власт да прилага при необходимост тези мерки на територията на общината. Според предвидените промени дадените указания от екоминистъра към общините няма да са пожелателни, а ще станат задължителни за изпълнение.

Промените в Закона за чистотата на въздуха ще създадат правна възможност за налагане на санкции на кметове и длъжностни лица, уточниха от МОСВ. Те ще могат да се налагат при неспазване на задълженията за разработване на общинските програми за чистота на въздуха, при неизпълнение на заложените в тях мерки или за неизпълнение на указания от екоминистъра. Със законодателните изменения се определят редът и лицата, които ще налагат тези санкции.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама