Строителен инженер: Ремонтите в София са некачествени, защото се правят от фирми, пряко свързани с властта

21:20, 21 сеп 15 25 388 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ремонтите в София се извършват некачествено, от едни и същи големи фирми, свързани с властта, а малките строителни предприятия са поставени в невъзможност да участват в инфраструктурните проекти в столицата. Това коментира пред София topnovini.bg строителният инженер Георги Маринов. Потърсихме го, за да чуем неговото професионално мнение за извършваните в момента големи ремонти в центъра на София.

„Лошото при ремонтите в София е, че се избират големи фирми, като критерият не е как се извършват ремонтите, а фирмите се избират чрез контактите и връзките, които имат с хора в правителството. Подчертавам – в правителството. Като погледнете и магистралата от София до Перник в какво състояние е, само две години след като е направена”, припомня Маринов. По думите му този пример илюстрира цялостната картина на правените реконструкции и в центъра на столицата.

„Като професионалист мога да ви кажа, че качеството им никак не е добро. Целта е да се усвоят едни пари, определени лица да си получат комисионните и след това започва ремонтирането на новооткритите участъци след една-две години.

Виждате, че участък от „Цариградско шосе”, който се пусна миналата година, тази година беше ремонтиран пак, поради некачествено положен последен пласт от асфалта. Така се реализират, за да се отчете дейност и след това данъкоплатците и гражданите на София плащаме от джоба си”, категоричен е инженерът, чиято фирма е в строителния бизнес от години.

Фирмата на Георги Маринов е кандидатствала като подизпълнител на някои от големите фирми. Отказва се да участва в столичните инфраструктурни проекти, защото твърди, че след спечелването на конкурса от фирмата-изпълнител на проекта, условията на работа коренно се променят.

„Много са тежки условията. Нашата фирма е кандидатствала като подизпълнител на някоя от големите фирми. Там нещата са изкривени, защото те печелят конкурсите с едни нормални цени и след това се опитват да изцедят подизпълнителите си да работят без пари. Съответно, фирмата е поставена пред дилема – или да приеме едно такова извиване на ръцете и да работи на практика без пари.

По този начин фирмата като направи два-три такива обекти, постепенно се декапитализира и фалира. Другият вариант е тя да се опитва да прави икономии, от което страда качеството и резултатът е поправки на новооткрити обекти, както виждаме в София”, заяви Георги Маринов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама