Настимир Ананиев: Човекът в КФН, който ще следи за изразходването на 2 млн. лв. е незаконно назначен

20:16, 21 сеп 15 / Политика 25 343 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Човекът в Комисията по финансов надзор (КФН), който ще ръководи изразходването на допълнителните два милиона, отпуснати от Министерски съвет за оценка на активите на пенсионните фондове и на балансите на застрахователите в страната е незаконно избран. Ангел Джалъзов, заместник-председател на КФН, ръководещ управление „Осигурителен надзор“ е назначен с решение на самата комисия, в лицето на нейния председател Стоян Мавродиев, а не с решене на Народното събрание, както е по закон”.

Това написа в профила си в социалната мрежа „Фейсбук” народният представител от Реформаторския блок и заместник-председател на „Движение България на гражданите” Настимир Ананиев.

Припомняме, че екипът на София topnovini.bg запозна читателите с решението на Министерския съвет от миналата седмица. Тогава министрите одобриха допълнителни разходи по бюджета на Комисията за финансов надзор в размер на 2 000 00 0 лв. Сумата от 2 000 000 лв., която ще бъде отпусната, е прогнозна и е предназначена за институцията, която ще извърши външната проверка. Предвид предмета на дейност на Комисията за финансов надзор, възниква въпросът защо се възлага обществена поръчка за извършването на проверка, която е от компетенциите на КФН. 

Тогава се свързахме с икономиста Димитър Чобанов, който обясни, че външната проверка е решение, повлияно от практиката на Европейската комисия. Чобанов уточни, че Комисията за финансов надзор предприема такова действие заради недоверието в момента към нейната работа. Разбира се, от човек от комисията ще ръководи изразходването на средствата. Според депутата от Реформаторския блок, това няма да се случва прозрачно.

„Двата милиона имат за цел да ни покажат как точно функционират пенсионните и застрахователни дружества, но този процес трябва да бъде ръководен от законно избрани хора. Прозрачността в функционирането на пенсионните фондове е важна за всички хора, но тя започва от прозрачност в работата на КФН. Залогът тук е много голям, а именно адекватна пенсия” подчертава в сигнала си Настимир Ананием.

Според него трябва да има професионален дебат, където да се обсъди методологията на тази проверка, с оглед на недоверието на гражданите към финансовите институции.

„Те са сериозно компрометирани след случаят с КТБ”, припомня Настимир Ананиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама