Бежанската криза ограничава основни права на европейските граждани

18:09, 21 сеп 15 / Политика 25 257 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Студенти от три германски университета са се отказали да пътуват до България заради миграционната криза по границите. Това заяви за Topnovini.bg председателят на Фонд "Русский мир” Владимир Кочин при откриването на Четвъртия европейски студентски фестивал "Друзья, прекрасен наш союз”, чийто домакин е Санаторно-оздравителният комплекс "Камчия” край Варна. 

По думите на Кочин ситуацията в Германия в момента е много тежка. Хората са силно притеснени и въпреки желанието си да се включат в престижния форум, студентите и техните преподаватели са предпочели да се въздържат. В крайна сметка на фестивала край Варна пристигнаха студенти от един немски университет – този в град Гьотинген, провинция Долна Саксония. 

Относно санкциите, наложени на Русия от Европейския съюз, Владимир Кочин коментира, че те са вредни за всички, но ще отминат. Затова пък културните връзки между народите не бива да се прекъсват. "Културата е удобна форма да се разговаря. Фонд "Русский мир" работи именно в тази посока – на ниво човешки отношения, като е отворен към всички, които се интересуват от руския език, литература, история и култура”, подчерта Кочин.

"В България има много хора, които знаят руски, особено по-старото поколение, а новото иска да учи, макар и по други, по-практични съображения. Все пак се надяваме, че тъй като е прието да се знаят по два чужди езика, то освен английския, и руският ще бъде предпочетен от много млади хора”, каза още председателят на Фонд "Русский мир”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама