Министър Павлова: 450 млн. лв. са нужни за изграждането на магистралата Русе – В. Търново

17:34, 21 сеп 15 25 282 Шрифт:
Topnovini
„450 милиона лева са необходими за изграждането на магистралата Русе – Велико Търново”, каза в старата столица министър Лиляна Павлова. Проектната дължина на трасето е 118 километра. Министърът на регионалното развитие каза още, че приоритет за правителството е строителството на магистралата Русе – Велико Търново, за чийто идеен проект вече са отворени офертите за разработване. Павлова отличи просперитета на Велико Търново и населените места от общината.

Тя гостува в старата столица по случай откриването на новия парк „Света гора”, оформен върху 537 декара на едноименния хълм. В най-голямата за Северна и Централна България крайградска зона за отдих са вложени 1,9 милиона лева, осигурени по проект „Град Велико Търново – зелена и достъпна балканска столица на културния туризъм”.

„Благодарение на добрата работа на екипа на Даниел Панов, само по оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013” през последните години инвестициите в общината са за над 40 милиона лева.

Те са вложени в подобряване на инфраструктурата и облика на града, в популяризиране и съхранение на културно-историческото наследство и предоставяне на по-добри социални услуги”, подчерта Лиляна Павлова. Тя припомни, че по новата програма „Региони в растеж 2014-2020 г”.

Община Велико Търново има на разположение над 43 милиона лева за развитие на градската среда. Кметът Даниел Панов уточни, че старата столица вече е във Втора агломерация на българските градове и получава достъп до финансиране на проекти за спортна и транспортна инфраструктура.

Даниел Панов отново получи уверение от регионалния министър, че трасето на автомагистрала „Хемус” ще мине възможно най-близо до града, на около 15 километра.

„Ако не беше експериментът Орешарски, сега щяхме да отчитаме колко километра от аутобана сме построили. След една година във фризера днес АМ „Хемус” е приоритетен обект. До няколко месеца започваме дострояването й, а паралелно с това ще работим за изграждането на аутобана до Велико Търново”, подчерта Лиляна Павлова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама