Шестима световни архитекти гостуват на форума на One Architecture Week в Пловдив

15:33, 21 сеп 15 / Общество 25 226 Шрифт:
Topnovini
Шестима световноизвестни архитекти пристигат в Пловдив за професионалния форум на осмото издание на One Architecture Week, съобщиха организаторите.

Чуждестранните гости от Холандия, Дания, Франция, Канада и Германия ще споделят опита си в градското планиране само след седмица, на 26 септември, в Концертната зала на пл. "Централен" 1.

Лекторите са Пейтър Вейнстра (LOLA Landscape), Яндирк Хукстра (H+N+S Landscape), Рита Юстесен (By&Havn), Клеман Бланше (cBA), Ян Едлер (Realities United) и Мейсън Уайт( Lateral Office). Те ще представят уменията си в проектиране на пространството на реките и в създаването на активни граждански общности като част от основната тема на фестивала "При-общена река".

Пейтър Вейнстра, който идва на форума с подкрепата на посолството на Холандия, е един от основателите на водещото холандско студио LOLA Landscape. От самото си начало през 2006 г. до момента работата на студиото се стреми да наложи прогресивната ландшафтна архитектура.

С отличителните си идеи и действия, базирани на комбинация от проучване и дизайн, LOLA иска да съживи забравените и остарели пейзажи. Един от последните проекти на LOLA e Singelpark Leiden. Това е уникална градска концепция: непрекъсната 6-километрова ивица от свързани помежду си зелени площи, преминаващи покрай стари военни укрепления; огромната структура заобикаля най-гъсто застроения исторически център в Холандия.

Чрез преобразуване на канала в непрекъснати естествени ивици водната зона ще бъде фундамент за преминаване през града. Атмосферата около района ще е изградена изкуствено с разнородни семена и растителни смеси, дарени от Ботаническата градина в Холандия. Местните групи и участници могат да вземат участие в поддръжката на пространството, което включва шестнадесет паркови обекта, всеки със свой собствен стил, свързани с водното съоръжение.

Яндирк Хукстра, който ще посети страната ни с подкрепата на посолството на Холандия, е ландшафтен архитект и съосновател на холандското студио H+N+S Landscape. Гордее се, че работата му допринася за по-смислена и енергична връзка между човека и околната среда. Един от известните проекти на студиото е новият Национален военен музей в Холандия. Площта е с големина 450 декара и е рождено място на авиацията в Холандия. Пази останки от Втората световна война и употребявани съоръжения от НАТО. Студиото приканва посетителите да изпитат историите на холандските въоръжени сили по нов, вълнуващ начин.

Рита Юстесен, която ще посети One Architecture Week с подкрепата на By&Havn, ръководи архитектурния отдел в общинската компания By&Havn в Копенхаген и спомага за развитието на някои от най-известните нови квартали в града, включително и района около пристанището в Копенхаген.

Това пространство е в разгара на трансформацията си от индустриална зона към културен и социален център на града. Вместо да имитира традиционната датска плувна зона, пристанището предлага пейзаж с докове, кейове, рампи, скали, детски площадки и понтони, като едновременно с това дава възможност на гражданите да поплуват в центъра на града. Жителите използват пристанището като място за плажуване, социализация, спорт и мн.др.

Клеман Бланше, чието посещение е с подкрепата на Френския институт в София, е френски архитект, учител и критик, активен участник в архитектурната теория, урбанизма и културните изследвания. През 2004 г. става сътрудник в Office for Metropolitan Architecture.

Седем години по-късно е назначен за директор на OMA Франция. В момента Клеман работи по изграждане на нов мост над река Гарона в Бордо, който ще свързва общините на Бегъл и Флорак. Мостът ще приютява не само натоварения трафик, включващ автомобили, обществен транспорт, велосипеди и пешеходци, но ще дава и пространство за провеждането на различни мероприятия. Постройката ще е дълга 545 метра и широка 44 метра и в неговото построяване ще бъдат ползвани  най-съвременните техники и материали.

Канадският архитект Мейсън Уайт, който идва у нас с подкрепата на Canada Council for the Arts, е съосновател на Lateral Office. Вече над 10 години студиото се ангажира с архитектура, която пряко отговаря на нуждите на XXI век. Разработките на Lateral Office се фокусират върху силните отношения между обществената сфера, инфраструктурата и околната среда.

През 2011 г. Lateral office участва в конкурса Cleveland Design Competition: A new school vision. Идеята е да се предложи проект за изграждането на ново държавно училище в центъра на града. Lateral Office предлага " Отворено училище" - школа, приветстваща  разнообразни взаимоотношения между различни възрастови групи; школа, отворена за града и открита за природата; школа, която се обединява с творческата култура и бизнес.

Ян Едлер е един от двамата основатели на берлинското архитектурно студио Realities United. Те са автори на проекта "Flussbad” за нов басейн в река Шпрее в Берлин. Flussbad има за цел да изкорени мисловното разделение между "ежедневния" Берлин и обществения Берлин, който принадлежи основно на туристи и федерални агенции.

Проектът ще осигури така необходимото пространство за отмора и развлечение в тази част на града. С дължина над 700 метра, Flussbad ще бъде не само най-големият плувен басейн в света, но също така ще се превърне в магнит за туристите и гражданите на Берлин. Ян Едлер ще посети България с подкрепата на посолството на Германия в България.

Професионалният форум е единствената платена част от програмата на фестивала, за която вече могат да бъдат купени билети в мрежата на ticketlogic, както и в офисите на "Едно" всеки работен ден от 9 до 18 часа ( Пловдив - ул. "Христо Дюкмеджиев" 10, и София - ул. " Юри Венелин" 2, ет. 3 ). Останалата част от програмата на One Architecture Week 2015 е безплатна и включва лекции, дебати, изложби, концерти, детска програма, работилници, намеси, спортна програма и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама