Геогри Първанов: Нуждаем се от точна преценка за броя на бежанците, които можем да приемем

15:32, 21 сеп 15 / Общество 25 320 Шрифт:
Topnovini
Бежанската вълна е една от най-сериозните кризи в Европа след Втората световна война. Това каза лидерът на ПП АБВ Георги Първанов на пресконференция в Добрич. Позицията, която сподели Първанов е, че бежанските потоци са съставени основно от хора, които търсят закрила, а не от икономически мигранти.

„Но, не изключвам тази вълна да е стимулирана от определени сили. Сили, които не искат стабилна и просперираща Европа. И, затова е много важно да има общоевропейски решения, солидарни. Всяка страна да може да поеме тежестта, съобразно собствените си възможности“, заяви Първанов.

Според него възможностите на страната ни трябва да бъдат внимателно обсъдени на Консултативния съвет по национална сигурност. Той добаве, че отговорността за това решение е на министър-председателя Бойко Борисов.

„Аз не мога да кажа дали премиерът Борисов е точен в преценката, че България може да приеме още 1000 бежанци. Той е най-информираният. Но, това означава да кажем ясно и отчетливо, че ние повече не можем да поемем. Защото, ако вълната е много по-мощна, а ние не сме готови, идва зима. Ако няма къде да ги настаним, как да ги осигурим. Това първо няма да е честно спрямо самите бежанци, и второ може да се превърне в бомба със закъснител за нашата национална сигурност. Тук не бива да има никакви партийни спекулации“, категоричен беше Първанов.

Първанов разкритикува изказванията на Меглена Кунева, която заяви, че отказът на АБВ за промени в Конституцията е лош знак. Той заяви, че не приема Кунева да бъде ментор на българското общество и политика.

„Не приемам да ми говорят за коалиционна култура тези, които вземат една папка, удрят я на банката на парламента и казват: Ето това е законът, приемайте го, иначе вие сте от лошите. Нашата позиция за конституционните промени провокира министър-председателя да обиколи парламентарните групи и ние с него имахме среща, на която се разбрахме няколко неща, включително и по прокурорската квота да няма съотношение 50:50 между политическата и професионалната квота.

На другия ден обаче се случиха нови неща, договориха се ДПС и Реформаторския блок. Това е историческият компромис. Ние в този компромис не участваме“, допълни Първанов.

Според Първанов съдебната система в България трябва да стане бърза и ефективна – нещо, което промените в Конституцията нямало да постигнат.

"Нали искаме да отърсим съдебната власт от влиянието на политическата класа. Г-жа Кунева и правосъдният министър предлагат точно обратното – да заковем това съотношение, да овладеем прокуратурата, защото им е малко властта, която искат", заяви Първанов. Той отправи критики към Кунева относно антикорупционния закон.

„Как тя обяснява това, че прави антикорупционен закон и дава назначаването на едноличния шеф на звеното  на министър-председателя, който и да е той? Защо не, той да се назначава от парламента, но с квалифицирано мнозинство?", попита Георги Първанов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама