Георги Първанов: КСНС трябва да вземе решение за бежанската вълна

15:01, 21 сеп 15 / Политика 25 393 Шрифт:
Topnovini
Бежанската вълна е една от най-сериозните кризи в Европа след Втората световна война, заяви в Добрич лидерът на ПП АБВ и президент на България в периода 2002-2012 г. Георги Първанов. По думите му, тя в основната си част идва от хора, които търсят сигурност, за себе си, за семействата си. „Но, не изключвам тази вълна да е стимулирана от определени сили. Сили, които не искат стабилна и просперираща Европа. И, затова е много важно да има общоевропейски решения, солидарни. Всяка страна да може да поеме тежестта, съобразно собствените си възможности“, каза Г. Първанов.

Според него, България трябва да направи внимателен преглед на възможностите. И това трябва да стане в Консултативен съвет по национална сигурност, в парламента, който, ако трябва през ден да заседава по тази тема. „Аз не мога да кажа дали премиерът Борисов е точен в преценката, че България може да приеме още 1000 бежанци. Той е най-информираният. Но, това означава да кажем ясно и отчетливо, че ние повече не можем да поемем. Защото, ако вълната е много по-мощна, а ние не сме готови. Идва зима. Ако няма къде да ги настаним, как да ги осигурим. Това първо няма да е честно спрямо самите бежанци, и второ може да се превърне в бомба със закъснител за нашата национална сигурност. Тук не бива да има никакви партийни спекулации“, заяви още Г. Първанов.

 „Не приемам точно госпожа Кунева да бъде ментор на българското общество, на българската политика. Не й приляга“, заяви Първанов по повод изявленията на вицепремиера Меглена Кунева в Добрич, че отказът на АБВ от промените в Конституцията е много лош белег за това,  че коалиционната политика. Той припомни, че първи АБВ направиха закон за съдебната власт. „Не приемам да ми говорят за коалиционна култура тези, които вземат една папка, удрят я на банката на парламента и казват: Ето това е законът, приемайте го, иначе вие сте от лошите. Нашата позиция за конституционните промени провокира министър-председателя да обиколи парламентарните групи и ние с него имахме среща, на която се разбрахме няколко неща, включително и по прокурорската квота да няма съотношение 50:50 между политическата и професионалната квота. На другия ден обаче се случиха нови неща, договориха се ДПС и РБ. Това е историческият компромис. Ние в този компромис не участваме“, допълни Първанов. По думите му, на нас ни трябва бърза, ефективна съдебна система, а този проект за промени в Конституцията не създава такива промени. „Никой не може да ме убеди, че е по-работещо да направим такова блокиращо съотношение в прокурорската квота 6:6.  Нали искаме да отърсим съдебната власт от влиянието на политическата класа. Г-жа Кунева и правосъдният министър предлагат точно обратното – да заковем това съотношение, да овладеем прокуратурата, защото им е малко властта, която искат. Надминаха всички други партии, които са били символ на мерак за власт. Затова ние ще си отстояваме своята позиция. Ако ГЕРБ решат да намерят по-гъвкаво решение, ние може да се включим в тези преговори, но това не се очертава. Искаме да има съдебна система, каквато хората очакват“, допълни Първанов.

Той определи като недостойно поведението на вицепремиера и лидер на ДБГ Меглена Кунева, която действала на принципа „Измисляме си някоя работа, която да стане в България и се опитваме да я прокараме пред Брюксел или през посланиците“. Георги Първанов попита защо М. Кунева не е направила стъпки, за да подготвят заедно антикорупционния закон, така че той да е работещ. „Как тя обяснява това, че прави антикорупционен закон и дава назначаването на едноличния шеф на звеното  на министър-председателя, който и да е той. Защо не, той да се назначава от парламента, но с квалифицирано мнозинство“, заяви Георги Първанов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама