"Предизвикателство за социална промяна" отправят и към русенци

14:02, 21 сеп 15 / Общество 25 316 Шрифт:
Topnovini
Четиридневно приключение между 25ти и 29ти септември очаква всеки, който реши да  се потопи си в генерирането на  иновативно решение, което да носи устойчива позитивна промяна по сериозен обществен проблем. С тази заявка сдружение "Предизвикателството за социална промяна" цели да постави наболели проблеми във фокуса на общественото внимание.

Екипите ще могат да изберат локация за своите „мисии“ в един от пет града в страната – Бургас, Враца, Пловдив, София или Русе. Специални „Ангели“ пък ще помагат на участниците да развият идеите си по методите на системното и дизайн-мислене, за да достигнат до наистина реалистични решения на обществено-значимите проблеми, с които ще се сблъскат. 

След като презентират предложенията си пред местната общност, медии и бизнес, избраните от публиката идеи и техните автори ще продължат в представяне на национално ниво и екипите ще могат да намерят подкрепа за осъществяването им.  

Така „инвеститори“ в промяната и нейни основни „акционери“ в страната ни стават самите граждани. Решенията от своя страна ще бъдат „съхранявани“ в своеобразна „Банка за идеи“ онлайн. Това ще е първата „банка“, чиято ''ликвидност' ще се измерва с повишаването на общественото благо и позитивно социално въздействие на идеите. Така всеки, който не е успял сам да генерира решение или да се включи в четирите дни на Предизивкателството, би могъл да хареса идея и да инвестира в нея своето време и подкрепа.

Екипите финалисти получават и възможността да са част от Инкубатора за социални иновации, в който ще имат възможност да работят с ментори и обучители, за да се стигне до реализация на идеите им.

Ключовите сфери, в които има належаща нужда от промяна, са граждани и администрация, прозрачност и борба с корупцията, бедност, околна и градска среда, младежка заетост, работа с общности, достъп до култура, справедлива търговия и земеделие, толерантност, образование. 

„Предизвикателството за социална промяна“ е инициатива, чрез която „Фабрика за идеи“ се опитва да създаде плодотворна почва за промяна на качеството на живот в страната. Във време, в което глобалните процеси са с все по-тревожни показатели и държавите и техните граждани са изправени пред огромни изпитания, е важно все по-често да се повдига въпросът за отворения диалог между различните общности и между гражданското общество и управниците, както и да се фокусираме върху теми като сътрудничество, заедност, екипност и колективна интелигентност, заявяват още организаторите.

Желаещите да се включат във формата, могат да научат повече и по време на информационните събития в 5-те града домакини, подробности за които ще бъдат публикувани на predizvikatelstvoto.bg

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама