Евродепутат учи младежите в Бургаска област как да се реализират

13:57, 21 сеп 15 / Общество 25 238 Шрифт:
Topnovini
Заместник-председателят на групата на ЕНП в Европейския парламент Мария Габриел се срещна с регионални младежки организации на територията на Слънчев бряг, за да обсъдят заедно възможностите за реализация на младите хора в България. По време на дискусията бяха повдигнати редица конкретни въпроси относно вида и формата на стажовете, които се практикуват у нас, и по-конкретно тези в областта на туризма. На срещата присъства и изпълнителният директор на „Слънчев бряг” АД Златко Димитров.

„Младите хора трябва да се мотивират за активно търсене на информация и възможности за получаване на допълнителни умения и създаване на мрежа от контакти”, бе категорична Мария Габриел.

Тя препоръча на младежите да се възползват от програма „Леонардо да Винчи“, която предоставя възможности за професионална квалификация извън учебните дейности. От друга страна насърчи младите хора да създадат платформа в социалните мрежи, в която успешно преминалите обучения в различни университети по програма „Еразъм“ да имат възможност свободно да споделят добри практики и ползи от участие в тази и аналогични програми на ЕС.

Младежите от своя страна не скриха, че възможностите за стажове в сдерата на туризма са твърде ограничени и бизнесът трябва да се замисли върху това.

„Извън активния туристически сезон, бихме искали да имаме възможност да практикуваме стажове в хотели и ресторанти, което всъщност ще е полезно за придобиването на опит при търсенето на работа през лятото“, заяви студентката по маркетинг и реклама Яна Вангелова.

Изпълнителният директор на „Слънчев бряг“ АД Златко Димитров увери, че са водени разговори с туристическия бранш в тази посока. По негови думи голяма част от местните хотелиери са готови да инвестират в създаването на собствени кадри, включително чрез платени стажове.

Участниците в провелата се дискусия се обединиха около тезата, че сертификатите и дипломите за завършени практически обучения са основна мотивация за младите да участват в тях. Не на последно място те се гледат с положително око при кандидатстване за работа. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама