Нефтен разлив по Дунав предизвика спешна проверка от Басейнова дирекция-Плевен

11:33, 21 сеп 15 / Общество 25 166 Шрифт:
Topnovini
Съмнение за нефтен разлив по река Дунав, предизвика спешна проверка от Басейнова дирекция „Дунавски регион“ (БДДР) за опасност от замърсяване. Сигналът е подаден в сутрешните часове на 20 септември от служители на Гранична полиция, които забелязали тъмно петно в района на пристанище Видин.

Инспектори на БДДР от офиса във Враца, Регионалната лаборатория към ИАОС в Монтана и представители на Гранична полиция, са извършили незабавна проверка. След оглед е установено, че петното е разпокъсано и не е с голяма плътност - с приблизителна дължина около 3 километра, ширина около 200 метра.

В участъка между километри 758, 757 и 756, са взети проби от водата. Направени са експресни анализи за кислородното съдържание на водата, електропроводимост, температура и pH. Стойностите на изследваните показатели са сравними със стойностите от извършвания ежемесечен контролен мониторинг на река Дунав и са нормални за сезона. Взета е проба за анализ по показатели нефтопродукти, общ органичен въглерод и БПК5. Резултатите ще бъдат готови през следващата седмица.

Според първоначалната информация, петното не е с голяма плътност и вероятно се касае за изпуснати трюмни води от преминаващ кораб извън територията на Република България.

Информирани са Изпълнителната агенция ”Проучване и поддържане на река Дунав” и Изпълнителната агенция ”Морска администрация“, като компетентни институции в случаи на замърсяване по река Дунав. БДДР ще продължи действия във връзка с възникналата ситуация, съгласно правомощията си.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама