Направиха санаториум за птици на Витоша

11:09, 21 сеп 15 / Общество 25 298 Шрифт:
Topnovini
Санаториум, в който ранени птици ще възстановяват силите си, преди да се върнат в небето отвори врати на Витоша, съобщава „Дневник“.

Миналата събота в него бяха пуснати първите четири мишелова, които са били лекувани в продължение на около два месеца. Специалистите наричат съоръжението адаптационна волиера.

Тя е проектирана от ателието на арх. Борис Борисов, известен автор на артистични домове за хора. Към птичата къща той е подходил с обичайното внимание към потребностите на бъдещите обитатели.

Първото изискване пред проектантите е било да има достатъчно височина и обем, за да се разлитат оздравелите пернати. Второто, и най-същественото – отстрани конструкцията да е плътно затворена, за да не вижда птицата човека, който я храни.  Идеята на санаториума е птиците да се усещат в дивото и да не се опитомяват.

"Освобождаването им е фин процес. Птицата свиква с човека и това е предпоставка да не може да оцелее в природата. Тя дори престава да приема собствения си вид," обяснява д-р Христина Клисурова от центъра.

За да впишат волиерата естествено в планинската среда, проектантите са предложили мека форма, обшита с дърво, която да съответства на детския еко-стационар "Бели брези", изграден съвсем наблизо от камък, дърво и кирпич.

Когато крилатият пациент стане достатъчно силен, му прилагат малък фокус – наричат го "хакване" Без той да вижда, със синджир капакът се дърпа отвън и се отваря малка площадка. Птицата може да кацне на нея, да излети, да се върне отново – ако се чувства несигурна, за да се храни.

Постепенно "гледачът" трябва да започне да намалява храната. Докато накрая я спре изцяло.

Туристите, които минават наблизо, не могат да виждат какво става вътре във волиерата. Но ако се отбият на 50 метра до еко-стационара, ще могат, докато си пият чая, благодарение на едни малки камери да наблюдават върху екрани какво правят птиците в реално време.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама