Аню Ангелов: Засега няма опасност от наплив на бежанци на границата ни с Турция

10:28, 21 сеп 15 / Общество 25 268 Шрифт:
Topnovini
Няма сериозна опасност в близките дни да има натиск върху държавната ни граница с Турция. Това обяви съветникът на премиера Бойко Борисов, Аню Ангелов, в ефира на бТВ.

По думите на Ангелов Турция се надява на подкрепата на ЕС за изхранването на бежанците на тяхна територия.

„Според изказване на турския премиер Ахмет Давутоглу Турция била готова да им осигури самолети, за да отидат там, където искат.Той каза, че не счита, че бежанците трябва да преминат в България и оттам да продължат към останалите държави“, посочи Ангелов.

Той изтъкна, че миналата седмица министър-председателят Бойко Борисов е издал заповед, с която е определил специален план за усилване на охраната на българските граници.

„Би трябвало министърът на отбраната да знае колко точно военни има там, но по според Борисов са 111 военни“, коментира Ангелов.

Военните били там основно за логистична поддръжка. Имало готовност да се построят конкретни пунктове за регистрация, лагери, които да поемат тази вълна, както и да подпомагат Гранична полиция в охраняването на държавната граница.

Според бившия военен министър Европа дава противоречиви сигнали. Един от тях бил „добре сте дошли в Германия", а сега външния министър на Германия обявява, че не могат да поемат всички мигранти.

„Въпросът е в това какво едно изказване дори на канцлера на Германия би могло да доведе до желание на мигрантите да се насочат именно към Германия", изтъкна Ангелов.

Той изрази надежда на предстоящото заседание на високо равнище на ЕС, където ще участва и българският премиер, да се формулира една ясна политика, възприемана от всички държави членки.

„Позицията на Борисов е всички държави солидарно да участват в решаването на този проблем“, каза Ангелов и добави, че трябва да се измени т.нар. Дъблински регламент, който задължава България да регистрира стъпилите бежнци на наша територия.

Ангелов обобщи, че въпросът с бежанската вълна ще се реши тогава, когато се реши конфликтът в Сирия.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама