Сребърна апликация е сред находките при разкопките край Златар

08:17, 21 сеп 15 / Общество 25 144 Шрифт:
Topnovini
Сребърна апликация е сред най-атрактивните находки от тазгодишните археологически разкопки на центъра за художествен метал край село Златар. Това обяви ръководителят на проучванията археологът Стела Дончева.

През този сезон учените работиха по разкриването на работилници към ателиетата в средновековния производствен център. При разкопките археолозите са попаднали на над 100 метални находки, сред които токи, катарами, апликации, обици от бронз и оловни модели, служили на средновековните майстори за изработката на различни изделия.

“Находките и за пореден път доказаха, че в ателиетата за художествен метал са изработвани предмети, които са задоволявали не само старопрестолен Велики Преслав, околните селища, но и други по-отдалечени пазари”, коментира Стела Дончева и добави, че изделията от благородни метали доказват, че в средновековния производствен център са се изработвали и предмети на лукса, предназначени за богати и знатни люде.

Тазгодишното проучване на обекта в Златар е финансирано с пари на градския музей в Шумен и е продължило две седмици. Артефактите от него ще бъдат показани в традиционната изложба “От находката до витрината”, организирана традиционно в Деня на археолога – 14 февруари.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама