Ирина Бокова: Европа не е достатъчно състрадателна към бежанците

19:17, 20 сеп 15 / Общество 25 238 Шрифт:
Topnovini
Без съмнение Европа трябва да бъде много по-състрадателна спрямо бежанците. Не вярвам в сблъсъка на цивилизациите, това е нещо, което не бива да се случва и няма да се случи. Това, което се случва днес не е сблъсък на религии, а сблъсък между тези, които вярват, че може да живеем заедно без да се делим и другите, които не го вярват. Това каза генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова в ефира на бТВ.

„Тя трябва да участва по-активно в усилията за разрешаване на конфликта, което е в основата на тази трагедия - огромната бежанска вълна. Все пак историята на Европа също е история на бежански вълни”, заяви Бокова.

Тя подчерта, че бежанците преживяват една голяма драма и това е огромна трагедия за тези хора.

„Те не бягат от хубаво. Никой не би напуснал просто така дома си, семейството си. Много от тях знаят, че ги чакат трудности и големи неизвестности. Виждаме трагични кадри на деца, хора, които загиват в Средиземно море и на други места”, добави Ирина Бокова.

Според нея фактът, че тези хора бягат към Европа, а не към други места, показва голямата стойност на европейските ценности, на това, което Европа представлява - свобода, социална ангажираност, състрадателност, хуманно отношение, уважение над човешката личност и достойнство.

„Продължавам да вярвам, че това, което днес става в света не е сблъсък на цивилизациите в този смисъл, в който си мислим – сблъсък на религии, различни култури. Мисля, че в момента по-скоро имаме сблъсък между тези, които вярват в диалога между културите, толерантността и в това, че можем да живеем заедно, независимо дали са християни, мюсюлмани, будисти, които наистина смятат, че човечеството е едно в своето разнообразие и тези, които не вярват в това. Мисля, че там е сблъсъкът”, отбеляза Бокова.

Във връзка с „Ислямска държава” генералният директор на ЮНЕСКО коментира, че тя е малцинство на фона на милионите, дори милиарди, мюсюлмани, християни и другирелигиозни общности, които не възприемат такава идеология и подход.

„Наистина т.нар. „Ислямска държава” се зароди в един период на конфликти, но мисля, че като основа на това, което се случва, има и други причини. Липсата на диалог между отделните общности в Ирак, Сирия, сектаризмът, който се появи, са до голяма степен в основата на това, заедно с неинтегрирането и социалното недоволство. И все пак смятам, че това е едно малцинство”, каза още Ирина Бокова.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама