Новата претоварна станция в Тервел започва работа

14:20, 20 сеп 15 / Общество 25 264 Шрифт:
Topnovini
Приключиха всички проби на машини и съоръжения на претоварната станция за твърди битови отпадъци в Тервел, съобщи заместник-кметът Дияна Илиева.

Съоръжението започва работа и за регионалното депо в с.Стожер ще се извозват пресовани за намаляване на обема им отпадъци от общините Тервел и Никола Козлево. Претоварната станция е построена върху 22 дка общинска земя. Теренът отстои на 1 км. от околовръстния път  (участък от път Добрич - Силистра). Претоварната станция включва няколко сгради и съоръжения - гараж с работилница и автомивка  на обща площ от 461 кв.м., конструкция с подход към преса за отпадъци, кантар, административна сграда с лаборатория, столова и офиси, регистрационен пункт с автоматично отчитане на показания на кантар, трансформаторен пункт, авариен дизел-агрегат и резервоар с черпателни помпи. Оборудването включва преса с бункер за зареждане,5 пресконтейнера всеки с обем по 20 куб.м., камион с мултилифт за качване и сваляне на пресконтейнери. Доставени са и апарати и машини за работа - бормашина, ъглошлайф, заваръчни апарати, друго дребно оборудване.Комуникацията към обекта е новоизграден по проекта път с обща дължина от 1 км., водопровод по цялата дължина на пътя (също изграден по проекта) и реконструиран електропровод високо напрежение.

Общата стойност на обекта възлиза на  2 323 197 лв. без ДДС.От тях 329 000 лв. са разходвани за оборудването, а останалите за строителство на площадка, сгради, съоръжения и комуникации. Собственото участие на Община Тервел в проекта е 161 000 лв. и е осигурено чрез дългосрочен банков кредит, който следва да бъде усвоен до 30.10.2015 г.Безвъзмездната финансова помощ е по ОП "Околна среда 2007-2013".

Обявени, проведени и възложени успешно от Община Тервел са общо пет обществени поръчки  - за строителство , доставки и строителен надзор.

Претоварната станция осигури заетост на осем души - един специалист по контролно измервателни уреди и автоматика, двама оператори, един шофьор на камион  и четирима охранители.

Община Тервел предвижда да надгради работата на претоварната станция като кандидатства по наскоро обявената схема за изграждане на площадки за компостиране. Финансирането е от новата Оперативна Програма "Околна среда 2014-2020".

Предстои да се търси решение за рекултивация на нерегламентираните сметища в населените места на общината.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама